Rakasta elämää – opettele ensiaputaito

Ensiaputaito voi pelastaa elämän

Ensiaputaito on todella hyödyllinen taito, joka voi pelastaa oman tai muiden elämän. Suomen Punainen Risti järjestää sekä Ensiapu 1 Peruskursseja, että myös ensiavun kertauskursseja ja hätäensiapukursseja. Hanki valmiudet henkiä säästävän ensiavun osaamiseen, sillä se on todella tärkeä pääoma.

Tajuttoman henkilön hengityksen turvaaminen

  • Jos lähelläsi oleva tai esimerkiksi onnettomuudessa ollut henkilö menettää tajuntansa, tarkista hengittääkö hän, eli puhuttele häntä ja ravistele varoen.
  • Laita tajuton henkilö selälleen ja selvitä, onko hänen hengityksensä normaali.
  • Avaa varoen autettavan henkilön hengitystiet, eli ojenna päätä leuankärjestä ylös päin kohottaen. Seuraa myös rintakehän liikettä ja turvaa autettavan henkilön hengitys kylkiasennon avulla. Autettava siis kylkiasentoon ja hengitystiet auki, jonka lisäksi jatketaan hengityksen seuraamista.

Elvytyksen perustaidot

  • Jos henkilö ei elvytyksestä huolimatta ala hengittää, niin silloin auttajan on parasta aloittaa painelu-puhalluselvytys. Auttaja noudattaa tarkkaan rytmiä 30:2, eli 30 painelun jälkeen puhalletaan 2 kertaa elvytettävän henkilön suuhun. Seuraavaksi soitetaan hätäkeskukseen ja seurataan annettuja ohjeita, jonka jälkeen odotellaan avun saapumista perille. Jatketaan elvytystä samaan tyyliin aina ambulanssin tuloon asti.
  • Ennen ambulanssin tuloa voimme olla vielä hyödyksi esimerkiksi onnettomuuspaikalla, eli tyrehdytetään runsas verenvuoto painamalla vuotokohtaa käden avulla. Haava-alue peitetään sidoksen avulla ja jatketaan painelua. Paineside on aina hyvä vaihtoehto haavaan, joka vuotaa runsaasti.

Kotioloissa

  • Hoidetaan pienet haavat ja kaikenlaiset nyrjähdykset. Painellaan loukkaantunutta kohtaa käsillä ja asetetaan iholle kylmää, kuten jääpala. Muistathan kuitenkin, että jääpalaa ei saa asettaa paljaalle iholle. Loukkaantunutta kohtaa pidetään koholla ja sidotaan haava tai loukkaantunut kohta tukevan sidoksen avulla.
  • Pienet haavat voi puhdistaa ja hoitaa helposti kotona, mutta runsaasti verta vuotavat ja muut isot haavat vaativat aina välitöntä käyntiä lääkärin vastaanotolla.

Loppujen lopuksi, jokaisessa kodissa ja autossa on hyvä olla kattava ensiapulaukku varusteineen. Hyvästä ensiapulaukusta pitää löytyä ainakin laastaria, pienet sakset ja muita sidetarvikkeita sekä suojapeite että kolmioliinoja. Ensiaputaito on kultaakin kalliimpi, jonka avulla voi auttaa loukkaantuneita tai pelastaa loukkaantunen hengen. Jokainen suomalainen voi laittaa itselleen myös ensiapuohjeet matkapuhelimeen.

Ohjeiden tallentaminen onnistuu lataamalla maksuttoman mobiilisovelluksen, joka auttaa niin pienen kuin suurenkin onnettomuuden sattuessa. Ohjeita on tarjolla esimerkiksi elvytykseen, hätäensiapuun, myrkytyksiin, palovammoihin, murtumiin ja aivoverenkierron häiriöihin.

Ensiapukoulutuksen hankkiminen on sijoitus elämään, eli pääomaa, joka ei milloinkaan vanhene eikä mene hukkaan. Ensiapukoulutus liittyy myös elintärkeään mielenterveyteen. Mielenterveyden ensiapukoulutus on niin ikään todella tärkeä taito, joka vahvistaa ja vaalii mielenterveyttä sekä normaalia elämässä selviytymistä.