Avainsanat

, , , , , , , ,

Kulkusirkkaparvi tekee selvää jälkeä kasvillisuudesta. Kuva. ABC News.

Kreikalle kuuluva, Pohjoisen Egean saariryhmään lukeutuvalle Ágios Efstrátios -saarelle julistettiin 19.5.2017 hätätila, koska valtavat kulkusirkkojen parvet ovat vallanneet noin 43 neliökilometrin suuruisen ja reilun 200 asukkaan saaren ja syöneet käytännöllisesti katsoen kaiken kasvillisuuden alueelta. Asukkaiden mukaan kulkusirkkojen jäljiltä masto on kaluttu niin perusteellisesti, että karjakin kärsii nälästä.

Kulkusirkat ovat paikallinen ja vuosittain toistuva vitsaus, jota vastaan on vaikea taistella. Yritystä hyönteisparvien hillitsemisen tai hävittämiseen kuitenkin on. Joukko Ateenan yliopiston opiskelijoita on tullut avuksi levittämään ekologisesti ja ihmisen terveydelle turvallisia torjunta-aineita kulkusirkkoja hävittämään. Paikallisesti myrkytykset ovat tehonneet hyvin, mutta vaikeakulkuisessa, vain kävellen kuljettavassa maastossa kattavat torjunta-aineiden levitykset ovat mahdottomia.

Saaren paikallishallinnon sekä alellisen hallintoviranomaisten pyynnöstä Keikan siviiliturvallisuudesta vastaava viranomainen julisti Ágios Efstrátios -saarelle hätätilan, jonka perusteella kattavat torjuntatoimet voidaan toteuttaa immen tavanomaisen byrokratian vaatimia viivästyksiä (Uutistoimisto UPI, 19.5.2017;  http://www.upi.com/Top_News/World-News/2017/05/19/Greek-island-declares-emergency-over-locust-swarms/7451495201643/

Mainokset