Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Maailman merillä tavataan varmasti yli 20-metrisiä myrskyaaltoja, mutta toistaiseksi korkein varmennettu aallonkorkeus on 19.4 metriä. Arkistokuva (ei ennätysaalto): wunderground.org.

Merenkulkijoiden kertomuksissa ja näistä jalostetuissa elokuvissa ja kirjoissa on kuvattu useita jättikorkeita aaltoja, joista laivat ja miehistöt ovat selvinneet, ja usein meri on vaatinut raskaitakin veroja. Kertomukset tornitalon korkuisista aalloista ovat varmasti tosia, mutta laivan kannelta tehdyt arviot aallon mittasuhteista ovat epätarkkoja, eikä tapauksia voida todistaa tai vertailla keskenään. Kiinteillä mittauspoijuilla on kuitenkin alettu tallentaa aallonkorkeuden ennätyksiä, joista virallista huippulukemaa Maailman Ilmatieteen järjestön (World Meteorological Organization; WMO) tilastoissa pitää 2013 Atlantilla mitattu 19-metrinen aalto (Tiedebasaari 17.12.2016). Tämän ennätyksen ylittävä tai ainakin sitä sivuava aalto rekisteröitiin 20.5.2017 Etelämerellä, Uuden-Seelannin ja Etelämantereen välillä. MetOcean Solutions -yhtiön ja Uuden-Seelannin puolustuslaitoksen (NewZealand Defence Force) asentama ja hoitama mittauspoiju rekisteröi aallon, jonka huippukorkeus oli 19.4 metriä.

Valtamerien aallonkorkeuden ennätys mitattiin Campbell-saaren eteläpuolella, Uuden-Seelannin talousvyöhykkeellä. Kuva: MetOcean Solutions.

Paikallisten asiantuntijoiden mukaan helmikuussa 2017 aloitettu mittaustoiminta tuottanee uusia ennätyksiä, ja yli 20-metrisisä aaltoja ennakoidaan talvikauden länsimyrskyistä. Uusin ennätysaalto oli huippu korkeiden aaltojen joukossa jaksolla, jolla niin kutsuttu merkitsevä aallonkorkeus oli 10.4 metriä. Kiinteästi 150 metrin syvyiseen veteen ankkuroitu mittauspoiju sijaitsee Uuden-Seelannin talousvyöhykkeellä, noin 11 kilometriä Campbell-saaren eteläpuolella (52o45’71’’ S; 169o02’54’’ E) (New Zealand Herald, 21.5.2017; http://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=11860343

Mittauspoijun rekisteröimiä tietoja voi seurata internetissä osoitteessa MetOcean Solutions; http://www.metocean.co.nz/wave-buoy/

Maailman Ilmatieteen järjestön (WMO) viralliset sään ja ilmaston ennätyshavainnot julkaistaan internetsivustossa: https://wmo.asu.edu/

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Korkein virallisesti mitattu aalto 19-metrinen. Tiedebasaari 17.12.2016; https://tiedebasaari.com/2016/12/17

Mainokset