Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

YInMn Blue saataneen väriliidussa kauppoihin uudella nimellä vuoden 2017 lopulla

YInMn Blue on yttrium-, indium- ja mangaani- alkuaineiden oksidien kuumennuksessa syntyvä, ominaisuuksiltaan hyvin pysyvä pigmentti. Kuva: Mas Subramanian, via Business Insider Australia.

Kuten niin monet muutkin keksinnöt, tuntemamme väripaletti sai uuden jäsenen ”vahingossa”, aivan muihin tavoitteisiin tähtäävän työn tuloksena. Vuonna 2009 yhdysvaltalaisen Oregonin yliopiston professorin Mas Subramanianin johtamassa kemian laboratoriossa yhdistettiin kuumennusupokkaassa kolmen alkuaineen – yttrium (Y), indium (In) ja mangaani (Mn) – oksideja. Käsittelyn jälkeen havaittiin lopputuloksena syntyneen uudenlaista, väriltään kirkkaan sinistä ainesta. Lähtöaineidensa mukaan uusi pigmentti sai nimen YInMn Blue. Odottamatta löytyneen uuden pigmentin arvo ymmärrettiin heti, ja Subramanianin ryhmä patentoi YInMn Blue -pigmentin.

Uusi sininen saanee hieman helpommin lausuttavan ja muistettavan nimen myöhemmin, kun pigmenttiä aletaan saada kaupallisena valmisteena yleiseen käyttöön. Edellinen aikaisemmin tuntematon sininen pigmentti oli koboltinsininen, jonka ranskalainen kemisti Louis Jacques Thenard keksi vuonna 1802.

YInMn Blue on korkeassa lämpötilassa tapahtuvan muodostumisensa ansiosta hyvin pysyvä väripigmentti, joka ei reagoi tai muutu kosketuksessa veteen tai happoihin tai joutuessaan kylmiin tai kuumiin olosuhteisiin.

Kuluttajat eivät vielä pääse uuteen siniseen tutustumaan tai pigmenttiä käyttämään, mutta lähitulevaisuudessa YInMn Blue on yleisesti saatavilla. Kautta maailman tunnettujen ja paljon käytettävien Crayola-väriliitujen valmistajayhtiö Shepherd Color Company on ostanut pigmentin valmistusoikeuden patentin omistavalta Subramanianin ryhmältä.

Yhtiö on selvittänyt pigmentin ominaisuuksia ja testannut yhdisteen turvallisuutta. Pigmentin käyttöturvallisuus- ja myrkyttömyystestien tulokset on alistettava Yhdysvaltain Elintarvike- ja lääkeviraston (Food and Drug Administration; FDA) arvioitavaksi. Kun viranomaisen lupa saadaan, YInMn Blue -väriliidut voidaan saada kauppoihin vuoden 2017 lopulla. Kun uuden sinisen kaupallinen valmistus ja käyttö sallitaan, valmistaja lupaa järjestää kilpailun uuden sinisen nimeämiseksi kuluttajan suuhun YInMn Blue -nimeä paremmin sopivan nimen löytämiseksi (Business Insider, 12.5.2017; https://www.businessinsider.com.au/new-blue-discovery-2017-5

Mainokset