Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Osa laajaa eläinsuojelulainsäädännön uudistusta

Leijonan- tai tiikerinkesyttäjän esitykset sirkuksessa ovat tätä nykyä vain muistoja yhä useammassa maassa. Kuva: iclipart.com.

Sekä eläinsuojelujärjestöjen että kuluttajien vaatimukset villieläinten viihdekäytön rajoittamiseksi tai kokonaan kieltämiseksi ovat johtaneet perinpohjaisiin uudistuksiin tivoleissa, huvipuistoissa ja sirkuksissa eri puolilla maailmaa – ovathan norsut, leijonat ja muut villieläimet usein näytösten suurimpia vetonauloja. uusimpana toimija tällä tärkeällä eläinsuojelun sektorilla on Skotlannin tasavallan hallitus. Maan ympäristö-, ilmastonmuutos- ja maankäyttöasioista vastaavan ministerin Roseanna Cunninghamin esittelemä lakiehdotus julkistettiin 11.5.2017.

Osana Skotlannin eläinsuojelulain uudistusta hallitus esittää täyskieltoa kaikkien villieläinten käytölle tasavallan alueella toimivissa kiertävissä sirkuksissa.

Laajan eläinsuojelulain uudistuspaketin muita – ja kansalaisia läheisemmin koskettavia – kohtia ovat muun muassa lemmikkieläinten jalostusta, kauppaa ja hallussapitoa koskevien säännösten uudistaminen, koirien häntien typistämistä koskevat määräykset sekä eläinrääkkäystapauksista langetattavien rangaistusten asteikot (Scottish Government, 11.5.2017; https://news.gov.scot/news/wild-animals-in-travelling-circuses-bill-introduced

Villieläinten viihdekäyttö sirkuksissa on kiellettyä myös Suomessa.

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Englanti kieltää villieläinten pidon kiertävissä sirkuksissa. Tiedebasaari 18.4.2013; https://tiedebasaari.com/2013/04/18

Saksan viimeinen kiertävän sirkuksen karhu vapautettiin. Tiedebasaari 16.3.2016; https://tiedebasaari.com/2016/03/16

Intia on kieltämässä norsujen esiintymisen sirkuksissa. Tiedebasaari 21.11.2013; https://tiedebasaari.com/2013/11/21

Intia kieltää delfinaariot. Tiedebasaari 24.5.2013; https://tiedebasaari.com/2013/05/24

Mainokset