Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Yhdysvalloissa puun käytölle miljardiluokan yhteiskunnalliset tuet

Yhdysvaltain budjettilinjauksissa korostetaan puun ja puupellettien käyttöä uusiutuvana ja hiilineutraalina energianlähteenä, jolle turvataan massiiviset taloudelliset tuet. Kuva: Kai Aulio.

Presidentti Donald Trumpin virkakauden alussa monet niin kansalliset kuin kansainväliset ympäristönsuojelun tavoitteet ja säädökset ovat saaneet kovakouraista – ja yleisesti hyväksyttyjen periaatteiden vastaista – kohtelua. Eniten vastarintaa on synnyttänyt Trumpin vaalikampanjassaan korostama tavoite irrottaa Yhdysvallat maailmanlaajuista ilmastonmuutosta hillitsemään pyrkivästä Pariisin ilmastosopimuksesta. Ainakin yhdessä uuden hallinnon päätöksessä suomalaisetkin voivat yhtyä Trumpin hallinnon linjauksiin. 3.5.2017 hyväksyttiin liittovaltion kongressin alahuoneessa lakiesitys, jonka mukaan puun käyttöä polttoaineena suositaan. Puun käytölle teollisuuden raaka-aineena sekä energiantuotannossa kotitalouksien lämmönlähteenä kuin voimalaitosten polttoaineena varataan budjettikaudella lähes 1.2 biljoonan (amerikanenglanniksi triljoonan) dollarin määrärahat.

Lakiehdotuksen perusteluissa liittovaltion energia-asioista vastaavien elinten kuten energiaministeriön, Yhdysvaltain ympäristöhallinnon (US EPA) ja maatalousministeriön edellytetään asettavan puun käyttö etusijalle kestävän kehityksen mukaisena energiantuotantotapana. Linjauksellaan Trumpin hallinto korostaa biomassan – ja erityisesti puun ja puupellettien – olevan uusiutuvaa ja niin kutsuttua hiilineutraalia energiantuotantoa, koska puun palaessa ilmakehään vapautuvaa hiilimäärää vastaava osuus sitoutuu uuteen kasvillisuuden kasvuun.

Puun ja muun biomassan poltto on vahvistettu uusiutuvaksi ja hiilineutraaliksi energiantuotannoksi myös Euroopan unionin säädöksissä.

Puun poltolle myönnettäviä taloudellisia etuja on Yhdysvalloissa myös arvosteltu, koska lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna biomassan polton hiilidioksidin ja muiden ilmastoa lämmittävien niin kutsuttujen kasvihuonekaasujen päästöt voivat olla jopa suuremmat kuin kivihiiltä tai öljyä poltettaessa. Vuosikymmenten aikaperspektiivillä puun poltto on kuitenkin ekologisesti ja ilmastotavoitteiden kannalta kestävä ratkaisu (Reuters, 3.5.2017; http://www.reuters.com/article/us-usa-budget-climataechange-idUSKBN17Z2LB

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Metsäpuuston laajamittainen käyttö bioenergiaksi on kestämätön, eikä edes hiilineutraali vaihtoehto. Tiedebasaari 12.12.2012; https://tiedebasaari.com/2012/12/12

Mainokset