Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Eläinkokeita vastustetaan eläville eläimille aiheuttavien kärsimysten takia, mutta usein eläin joutuu ankariin oloihin jo matkalla koelaboratorioon. Kuva: Cruelty Free International.org.

Elävien eläinten käyttö niin kosmetiikan kuin lääkekehityksen ja terveydenhuollon tutkimus- ja testaustilanteissa on vähentynyt voimakkaasti viime vuosina – pääosin eläinsuojelujärjestöjen ja kuluttajien painostuksen, vaatimusten ja kulutustottumuksien ansiosta. Suurinta huomiota saavat kädellisillä nisäkkäillä – ihmisen lähimmillä sukulaisilla – tehdyt eläinkokeet, joista on monilla aloilla jo kokonaan luovuttu. Apinoita kuitenkin yhä tarvitaan, mutta koe-eläinten saatavuus on käynyt yhä vaikeammaksi. Eläinsuojelurintamaan on yhtynyt myös suuri joukko kansainvälisillä reiteillä operoivia lentoyhtiöitä, jotka kieltäytyvät kuljettamasta apinoita koe-eläimiksi.

Uusin vaihe lentoyhtiöiden apinakuljetuksissa koettiin, kun Vietnam Airlines -yhtiö vakuutti 28.4.2017 sitoumustaan olla kuljettamatta apinoita. Yhtiö oli tehnyt sitoumuksen jo aikaisemmin, mutta vuonna 2016 Vietnam Airlinesin lennoilla tehtiin neljä apinoiden kuljetusta venäläisiin laboratorioihin (AirCargoNews, 8.5.2017; http://www.aircargonews.net/news/airlines/bellyhold/single-view/news/vietnam-airlines-recommits-to-monkey-ban.html

Kansainvälinen Cruelty Free International -eläinsuojelujärjestö ylläpitää listaa lentoyhtiöistä, jotka kieltäytyvät apinoiden kuljettamisesta koe-eläimiksi. Tällaisia kuljetuksia tehdään etenkin Kaakkois-Aasian ja Afrikan maista kaikkialle maailmaan sekä opetus- ja tutkimuslaitosten että teollisuuden laboratorioihin. Järjestön internetsivuilla mainitaan 80 lentoyhtiötä – muiden muassa Finnair – jotka eivät kuljeta apinoita eläinsuojelullisista syistä: Cruelty Free International: https://www.crueltyfreeinternational.org/airlines

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Monet aasialaiset lentoyhtiöt kieltäytyvät kuljettamasta haineviä. Tiedebasaari 29.6.2013; https://tiedebasaari.com/2013/06/29

 

Mainokset