Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

30 senttimetrin erotustarkkuus mahdollistaa laskennan syrjäisillä saarilla  nopeasti ja lintuja häiritsemättä

WorldView-3 -satelliitin kuvassa albatrossit näkyvät valkeina pilkkuina, ja maanpinnalta otettu kuva osoittaa lintujen sijaintia vastaavissa oloissa. Kuva: Peter Fretwell et al. IBIS, 3.5.2017.

Maapalloa avaruudessa kiertävät satelliitit ovat tulleet osaksi lähempänä planeettamme pintaa lentävien kohteiden seurantaa. Vuonna 2014 toimintansa aloittanut WorldView-3 -satelliitti on alallaan tarkin maanpinnan kohteiden seuranta- ja kartoitusväline, jonka välittämistä kuvista voidaan erottaa luotettavasti pienimillään 31 senttimetrin kokoiset, väriltään taustastaan erotuvat kohteet. Uusiseelantilaiset ja englantilaiset tutkijat ovat käyttäneet WV3-satelliitin kuvia ensimmäisen kerran syrjäisten, erittäin vaikeasti tavoitettavien lintupopulaatioiden yksilömäärien kartoitukseen Uuden-Seelannin saarilla. Pääkohteena oli viimeksi kolmisen vuosikymmentä sitten Chatham-saarilla elävän kuningasalbatrossi -lajin yksilömäärien kartoitus. Kuningasalbatrossi elää vain Uudessa-Seelannissa, ja laji on kansainvälisessä luokituksessa erittäin uhanalainen.

British Antarctic Survey -tutkimuslaitoksen tutkijan Peter T. Fretwellin johdolla lintutieteellisen IBIS-tiedelehden verkkopainoksessa ennakkoon 3.5.2017 julkaistussa tutkimuksessa WorldView 3-satelliitin erottelutarkkuuden luotettavuutta testattiin ensin Argentiinan vesillä eteläisellä Atlantilla elävän jättiläisalbatrossin (Diomedea exulans) kannan laskennassa saarella, jolta lintujen määrät oli tarkoin selvitetty tavanomaisilla, maanpinnan tasolta tehdyillä laskennoilla. Kun satelliittikartoitus antoi luotettavasti yhteneväisen tuloksen kuin absoluuttinen suora laskenta, tutkijat selvittävät seuraavaksi kansainvälisesti erittäin uhanalaisen, vain Uuden-Seelannin Chatham-saarilla elävän kuningasalbatrossin (Diomedea sanfordi) kantaa.

Satelliittikuvista tehty laskenta antoi albatrossien lukumäärästä käytännön tasolla riittävän luotettavan tiedon. Pieniä virheitä – molempiin suuntiin, eli lintumäärän yli- ja aliarviointia – tapahtuu. Valkeita lintuja on mahdoton erottaa kuvissa valkoisista kivistä tai muista maanpinnan muodostumista, ja toisaalta pienikokoiset linnut jäävät erottelukynnyksen alapuolella. Syrjäisten seutujen eläinkantojen laskennoissa ja seurannoissa WorldView-satelliitin ja muiden tulevaisuudessa samanlaiseen erottelutarkkuuden tarjoavien kaukokartoitusvälineiden avulla luonnonvarojen seuranta on reaaliajassa ja kohtuullisilla kustannuksilla on mahdollista, mikä on tärkeää niin ilmastonmuutoksen kuin muiden tekijöiden aiheuttaman luonnonolojen nopean muutoksen maailmassa, tutkijat korostavat (IBIS, 3.5.2017; http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ibi.12482/full

Mainokset