Avainsanat

, , , , , , , ,

Tuntemattomana pysyttelevä Banksy ottaa vahvasti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Doverin lauttasataman tuntumaan ilmestynyt muraali on mitä ilmeisin kannanotto Britannian EU-eroon. Kuva: Hannah McKay, Reuters.

Aikamme kuuluisin katutaiteilija, vuosia tuntemattomana pysynyt Banksy kertoo instagram-tilillään olevansa Englannin itärannikon satamakaupunkiin Doveriin 7.5.2017 ilmestyneen jättikokoisen seinämaalauksen tekijä. Muraalissa on Euroopan unionin 12-tähtisen tunnuksen äärellä tikapuilla työskentelevä mies, joka irrottaa/rikkoo yhtä keltaista tähteä.

Yksi tähti saa lähteä EU-tunnuksesta Britannian brexit-päätöksen myötä. Kuva: Reuters.

Banksy ei selittele teoksiaan, mutta teeman yhteys ajankohtaiseen Britannian EU-eroon eli brexiiin on ilmeinen. Ja myös teoksen sijaintipaikka Doverin sataman tuntumassa on symbolinen, onhan kaupunki lähin meriyhteys manner-Eurooppaan, ja lähin ranskalainen satamakaupunki Calais tuli tunnetuksi viidakko-nimen saaneesta laajasta pakolaisleiristään. Banksy on aikaisemmissa töissään osoittanut tukea ja myötätuntoa pakolaisille ja maahanmuuttajille (Reuters, 7.5.2017; http://www.reuters.com/article/us-britain-banksy-eu-idUSKBN1830PU

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Banksyn pakolaisaiheinen, Ranskaa kritisoiva seinämaalaus peitettiin Lontoossa. Tiedebasaari 27.1.2016; https://tiedebasaari.com/2016/01/27

Mainokset