Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Kiinalainen C919 -matkustajakone ensilennollaan Shanghaissa 5.5.2017.

Maailmanlaajuisen lentoliikenteen erittäin nopean kasvun ennakoidaan jatkuvan vielä pitkään, ja siksi uusien lentokoneiden kysyntä on maksimissaan. Näille kilpailluille markkinoille saadaan uusi toimija, kun ensimmäinen Kiinassa suunniteltu ja rakennettu suihkukone on valmis, ja mallin kaupallinen tuotanto voi tosimielessä käynnistyä. Shanghaissa 5.5.2017 onnistuneen ensilentonsa tehnyt C919 -suihkukone on kapearunkoinen, 158 matkustajan lyhyiden ja keskipitkien reittien lentokone.

Valtiollisen lentokoneyhtiön (COMAC; englanniksi Commercial Aircraft Corporation of China) vuosien urakka on laaja-alasien kiinalaisen osaamisen ja yhteistyön tulosta. Uutistoimistojen mukaan C919-koneen suunnittelussa ja rakentamisessa on ollut projektin eri vaiheissa mukana yli 200 yritystä, ja tietotaitoa on saatu 36 yliopiston asiantuntijoilta. Kokonaan kiinalainen luomus C919 ei kuitenkaan ole, sillä useissa keskeisissä ratkaisuissa on turvauduttu maailman johtavien lentokonevalmistajien tuotteisin. Esimerkiksi C919-koneen moottorit ovat yhdysvaltaisen General Electrics-yhtiön ja ranskalaisen Safran Aircraft Engines -yhtiön yhteisyrityksen tuotetta, Kokonaan kiinalaista suunnittelua ja valmistusta edustavat lentokonemoottorit on tarkoitus sada tuotantoon ja käyttöön vuonna 2020 (The Standard, 5.5.2017; http://www.thestandard.com.hk/breaking-news.php?id=88696

Mainokset