Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Atlantin tonnikalakanta on toipunut kalastusrajoitusten ansiosta. Kuva: images.interactives.dk, via National Geographic.

Arvokkaimpiin ja arvostetuimpiin kaupallisen valtamerikalastuksen saalislajeihin lukeutuva sinievätonnikala (Thunnus thynnus) määriteltiin liikakalastuksen seurauksena uhanalaiseksi vuonna 2011. Teollisen mittakaavan kalastusalueita Kanadan vesillä valvova ja hallinnoiva, hallituksen alainen Fisheries and Oceans Canada -organisaatio julkisti 3.5.2017, ettei sinievätonnikala ole enää harvinaisia eliölajeja turvaavan Species at Risk Act -lain määrittelyn mukaan uhanalainen. Kuusi vuotta aikaisemmin asiantuntija-arvioiden ja suositusten perusteella tehty harvinaisuusarvio johti pyyntirajoituksiin, joiden ansiosta tonnikalakanta on ilahduttavan hyvin toipunut.

Kalastuselinkeinolle uusi arvio ja päätös on tietysti mieluinen, mutta tonnikalakannan toipumisen asteesta ollaan myös eri mieltä. Luonnonvarojen kestävää käyttöä puolustava Ecology Action Group -ryhmä esittää, ettei sinievätonnikalan kanta ole – toipumisesta huolimatta – vielä täysimittaista kaupallista kalastusta kestävällä tasolla. Vertailukohtana pidetään 19870-luvun merikalakantoja, ja tuolloin pohjoisella Atlantilla oli paljon nykyistä enemmän tonnikalaa.  Pohjois-Atlantin sinievätonnikalan kannan vahvuus arvioidaan tieteellisen tarkasti seuraavan kerran syksyllä 2017 (CBC News, 3.5.3. 2017; http://www.cbc.ca/news/canada/prince-edward-island/atlantic-bluefin-tuna-not-listed-endangered-species-1.4097475

 

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Atlantin tonnikalan kanta toipumassa: Pyyntiä jo Norjankin vesillä. Tiedebasaari 26.9.2016; https://tiedebasaari.com/2016/09/26

Mainokset