Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Havaintoja yksittäisistä urossusista on tehty Tanskassa vuodesta 2012 lähtien, mutta naaraan kotiutuminen aloittaa uuden aikakauden. Kuva: G. Cubna, The Copenhagen Post.

Susi (Canis lupus) on suurpeto, jonka yhteiselo ihmisten kanssa tai ihmisten läheisyydessä on – ja on aina ollut – vaikeaa. Susia on ikimuistoisesti pelätty ja vihattu, eikä nykyaikainen luonnonsuojelu lakimääräisine rauhoituksineen ja vahingonkärsijöille maksettuine korvauksineen ole paljonkaan muuttanut suhteen olemusta. Susi on kuitenkin vahvasti palaamassa Euroopassa monille alueille, joilta niin luvallinen kuin luvaton metsästys ovat hukat aikoinaan hävittäneet. Uusin alue, jolle susi on palannut pitkän poissaolon jälkeen, on Tanska. Yksittäisiä susihavaintoja on tehty eri puolilla Tanskaa vuodesta 2012 lähtien.

Havainnot ovat koskeneet yksittäisiä urossusia, mutta aivan viime aikoina Tanskan susitilanne on muuttunut ehkä ratkaisevasti, kun Saksasta, yli 500 kilometrin päästä on vaeltanut Tanskaan naarassusi. Myös urosten uskotaan tulleen Saksasta, mutta niiden jälkiä ei ole pystytty seuraamaan yhtä tarkoin kuin uusimman tulokkaan historiaa. Ulostenäytteiden DNA:n perusteella naaras on tullut Berliinin eteläpuolelta, jossa susikannat ovat voimistuneet viime vuosina, ja nuorten yksilöiden on lähdettävä vaeltamaan uusille, kaukaisillekin seuduille. Tanskan länsiosien harvaan asutuilla seuduilla on nyt neljän uroksen ja yhden naaraan lauma, jonka uskotaan saavan jälkeläisiäkin viimeistään 1‒2 vuoden kuluessa. Viimeinen alkuperäiseen Tanskan eläimistöön kuulunut susi tapettiin vuonna 1813.

Euroopassa on noin 12 000 sutta

Susi kuuluu Europan unionin rauhoitettujen eläinlajien joukkoon, mutta varsinkin ihmisen lähipiireihin ”liian hyvin sopeutuneita” ja/tai karjataloudelle suuria vahinkoja aiheuttavia yksilöitä voidaan tappaa viranomaisten erityisluvilla. Tällainen niin kutsuttu kannanhoidollinen metsästys on muodostunut vakiokäytännöksi muun muassa Suomessa ja Ruotsissa. Venäjän ja Ukrainan länsipuolisessa Euroopassa on tätä nykyä noin 12’000 sutta (The Guardian, 4.5.2017; https://www.theguardian.com/environment/2017/may/04/denmark-gets-its-first-wild-wolf-pack-in-200-years

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Perinnöllisen monimuotoisuuden säilyttämiseksi Pohjolassa pitäisi olla vähintään 500–1 000 sutta. Tiedebasaari 21.3.2013; https://tiedebasaari.com/2013/03/21

Norjan susikanta lähes kaksinkertaistui 2015–2016. Tiedebasaari 16.8.2016; https://tiedebasaari.com/2016/08/16

Susi on palannut Pariisin lähistölle yli sadan vuoden poissaolon jälkeen. Tiedebasaari 7.12.2016; https://tiedebasaari.com/2016/12/07

Susi tavattiin Tšekin tasavallassa ensi kerran yli sataan vuoteen. Tiedebasaari 27.4.2014; https://tiedebasaari.com/2014/04/27

Mainokset