Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Luonnonsuosuojelun symbolit pysyvät Kiinan omistuksessa

Suomen lainapandat saapunevat Ähtäriin vuoden 2017 lopulla. Kuva: Kuva: iclipart.com.

Maailman luonnonsuojelun tunnetuin symboli, kiinalainen jättiläispanda (Ailuropoda melanoleuca) on vauhdilla kotiutumassa Pohjoismaihin. 5.4.2017 Kiinan presidentti Xi Jingping ja Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö allekirjoittivat Helsingissä sopimuksen kahden jättiläispandan sijoittamisesta Ähtärin eläinpuistoon. Ja 3.5.2017 Kiinan pääministeri Li Keqiandg ja Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen allekirjoittivat Pekingissä vastaavan asiakirjan kahden jättiläispandan lainasijoituksesta Kööpenhaminan eläintarhaan. Kysymys on tarkkojen ehtojen mukaan järjestettävistä tilapäisistä sijoituksista. Kiina pitää omistusoikeuden kaikkiin ulkomaille sijoitettaviin jättiläispandoihin (China.org.cn 4.5.2017; http://www.china.org.cn/china/2017-05/04/content_40743342.htm

Tanska ja Kööpenhaminan eläintarha saavat odottaa jättiläispandoja vuoteen 2018 saakka. Kuva: iclipart.com.

Jättiläispandojen sijoitukset/lainat ulkomaille ovat osa Kiinan järjestelmällistä pandan suojeluohjelmaa, jossa eläinten elinoloille, ravinnolle ja hoidolle on laadittu tarkat ohjeet ja sitoumukset. Sopimuksissa on myös kohta, jonka mukaan ulkomailla syntyneet jättiläispandan poikaset on kuljetettava Kiinaan, ennen kuin pandat täyttävät neljä vuotta.

Aikanaan uhanalaiseksi luokiteltua jättiläispandaa uhkasi jopa sukupuuttoon kuoleminen, mutta tätä nykyä pandojen tilanne näyttää valoisalta. Aktiivisen suojelutyön ansiosta lajin kanta on kasvanut. Kiinassa elää tätä nykyä luonnonvaraisena yli 1860 jättiläispandaa, kun parikymmentä vuotta sitten määrä oli noin 1600. Myönteisen kehityksen ansiosta jättiläispanda poistettiin virallisesta uhanalaisten eläinlajien luettelosta vuonna 2016. Ennen Pohjoismaita jättiläispandoja on lainattu 14 maahan eri puolilla maailmaa.

Suomeen ja Ähtäriin jättiläispandat voivat saapua aikaisintaan vuoden 2017 lopulla, jos eläimille rakennettavat tilat saadaan asianmukaiseen kuntoon. Kööpenhaminan eläintarhassa tulokkaille on suunniteltu erityistilat, joiden rakentaminen alkaa syksyllä 2017, ja Tanskaan pandojen on määrä saapua vuonna 2018.

Mainokset