Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Salametsästyksen tuhoamaa kantaa korvataan Etelä-Afrikasta tuoduilla eläimillä

Sarvikuonon palautuksen myötä Ruanda voi taas ylpeillä The Big Five -villieläinvalikoimallaan. Kuva: rwandaeye.com.

Itäisessä Afrikassa sijaitseva Ruandan tasavalta tunnetaan valitettavasti vieläkin vain 1990-luvun alun kansanmurhasta, mutta maalla on paljon tarjottavaa varsinkin luonnon kauneudessa ja eläimistön monipuolisuudessa. Kansainvälisen luontoturismin suuresta suosiosta ovat eniten hyötyneet Ruandan naapurimaat Kenia ja Tansania, joissa on maailmankuuluja ja suuria kansallispuistoja. Mutta osansa on saanut Ruandakin. Vuonna 2016 valtio sai yli 400 miljoonan dollarin tulot turismista, jonka tärkein ja lähes ainoa houkutin on luonto.

Sarvikuonot ovat yksi luontomatkailun vetonauloista, mutta valitettavasti salametsästäjät tappoivat nämä suuret nisäkkäät Ruandasta vuosikymmen sitten. Mutta Ruanda tarvitsee turismia, ja houkutellakseen vieraita ja pystyäkseen kilpailemaan naapuriensa kanssa, Ruanda on saanut apua. 2.5.2017 Ruandan Akagera National Park -kansallispuistoon tuotiin 10 sarvikuonoa Etelä-Afrikasta, ja lähiaikoina saadaan yhdeksän yksilöä lisää. Ja pitääkseen arvokkaat, uhanalaisiksi luokitellut – sarvikuonot hengissä, eläimet ovat riistanvartijoiden jatkuvassa valvonnassa, ja niiden olinpaikkoja ympäröidään kutsumattomia vieraita loitolla pitävillä sähköaidoilla.

Villieläinten kotiuttamisessa Akageran kansallispuistoilla on hyviä kokemuksia. Kauan poissa olleita leijonia kotiutettiin puistoon vuonna 2015, ja alkuperäisen seitsemän yksilön kanta on kasvanut jo 17 leijonaan. Tätä nykyä Ruandan luontomatkailun suurin vetonaula ovat kuitenkin kuulusiat vuoristogorillat, jota katsomaan saapuneiden vieraiden osuus maan turismituloista on ollut noin 90 prosenttia.

Sarvikuonojen paluun myötä Ruandan turismielinkeino voi taas ylpeillä mahdollisuudella esitellä Akageran kansallispuistossa kuuluisaa The Big Five– (Viisi suurta) villieläinvalikoimaa. Kvintettiin kuuluvat leijona, norsu, sarvikuono, kafferipuhveli ja leopardi (Reuters, 2.5.2017; http://uk.reuters.com/article/us-rwanda-tourism-idUKKBN17Y1YR

Mainokset