Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Ennen uudistusta maksuja saa korottaa vuosittain inflaation mukaan

Britannian yliopistojen lukukausimaksut ovat nousseet jo yli 10 000 euroon. Piirroksen pohjakuva: iclipart.com.

Opiskelu Britannian lukuisissa ja maineikkaissa yliopistoissa on houkutteleva vaihtoehto niin saarivaltakunnan nuorille kuin kaikkialta maailmasta korkeakouluihin hakeutuville. Laadusta ja maineesta opiskelija joutuu Britanniassa maksamaan korkeita lukukausimaksuja, ja tulevina vuosina opiskelun hinta on yhä nousussa. Ennen kesäkuulle 2017 parilla vuodella aikaistettuja parlamenttivaaleja brittien päättäjät ehtivät vahvistaa uudistuksen, jossa yliopistojen lukukausimaksujen korotukset sidotaan tarkoin määriteltyyn opetuksen laatuun.

Korkeakoululain (The Higher Education and Research Bill) uudistus on periaatteessa vahvistettu, mutta kriteerejä yliopisto-opetuksen laadun määrittelyyn ja mittaamiseen ei ole. Tällaisten yksiselitteisten normistojen laadinta alkaa vuonna 2018, ja uuteen lukukausimaksukäytäntöön päästään brittiyliopistoissa lukuvuodesta 20202021 alkaen. Ennen kuin uuden lain mukainen käytäntö saadaan voimaan, kaikilla yliopistoilla on vapaa oikeus korottaa lukukausimaksujaan inflaation mukana. Jo vuosia Britannian yliopistojen lukukausimaksu oli jokseenkin yhtenäisesti 9’000 puntaa (noin 10’500 euroa), mutta osa korkeakouluista on jo korottanut vuosimaksua 250 punnalla. Lukuvuonna 2017 brittiyliopistojen lukukausimaksun yleisin summa on 9’250 puntaa eli hieman yli 11’000 euroa.

Lukukausimaksujen korotuksen lisäksi Britannian korkeakouluissa opiskeleville on tulossa taloudellisesti entistä kovemmat ajat, sillä opintolainojen korot ovat nousussa. Syksyllä 2017 tavallisimpien opistolainojen korko nousee 4.6 prosentista 6.1 prosenttiin (BBC News, 27.4.2017; http://www.bbc.com/news/education-39736310

Mainokset