Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Ydinvoimaan turvautumisen hinta olisi ainakin 75 miljardia euroa vuodessa

Ilmastonmuutoksen hillitseminen ydinvoimaan perustuvan energiantuotannon avulla edellyttäisi ydinvoimaloiden määrän ja tuotantokapasiteetin kasvattamista reilusti yi kaksinkertaiseksi nykytasolta. Kuva: iclipart.com.

Maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen hillitsemiksi – pysäyttäminen on jo mahdotonta – korkeintaan kahteen celsiusasteeseen ydinvoimaan perustuvan energiantuotannon avulla maksaisi vuoteen 2030 mennessä vuosittain 80 miljardia dollaria eli noin 75 miljardia euroa, kertoi Kansainvälisen Atomienergiajärjestön (International Atomic Energy Agency; IAEA) ydinvoimayksikön (IEAE Division of Nuclear Power) johtaja Dohee Hahn 28.4.2017 kansainvälisessä ydinteknologiakonferenssissa.

Tällaisilla massiivisilla investoinneilla olisi Hahnin mukaan mahdollista rajoittaa maapallon ilmakehän lämpeneminen Pariisissa joulukuussa 2015 solmitun ilmastosopimuksen edellyttämälle minimitasolle. Ekologisten ja myös taloudellistan sekä inhimillisten haittojen takia kahden asteen rajakin on liian vaatimaton, ja pyrkimyksenä onkin rajoittaa muutos maksimissaan 1.5 asteeseen. Tämän tavoitteen saavuttaminen ydinvoimaan perustuvan – sinänsä ilmastonmuutosta aiheuttavista hiilidioksidipäästöistä vapaan – ydinvoiman lisärakentamisen avulla olisi taloudellisesti ylivoimaista.

Ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi maailmassa tulisi rakentaa joka vuosi 10–20 uutta ydinvoimalaa nykyhetkestä vuoteen 2030 saakka.

Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttaminen ydinvoiman avulla edellyttäisi IAEA:n laskelmien mukaan maailman ydinvoimakapasiteetin lisäämistä vuonna 2014 tilastoilta 376 gigawatin tasolta yli kaksinkertaiseksi, 862 gigawattiin (Reuters, 28.4.2017; http://uk.reuters.com/article/us-iaea-nuclear-idUKKBN17U07O

Mainokset