Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Metsien lintu kotiutunut taajamiin, joissa petoriski pienenee

Mustarastaan elämä on kaupungissa turvallisempaa kuin lajin alkuperäisillä asuinalueilla metsissä. Kuva: Kai Aulio.

Mustarastas (Turdus merula) on kosmopoliitti, alun perin metsien lintu, jota on jo pitkään – ja yhä useammin – tavattu kaupungeissa ja muissa taajamissa. Mustarastaan kaupungistumisen syitä on vaikea selittää, sillä useimpien muiden lintujen tavoin mustarasta kärsii ympäristömelusta, ja myös ihmisen toimintojen aiheuttaman kemikaalikuormituksen on todettu haittaavana rastaiden elintoimintoja ja lisääntymistuloksia. Tuoreen tutkimuksen mukaan ainakin osa selitystä on yllättävä, sillä mustarastaiden katsotaan suosivan kaupunkien keinotekoista yöllistä valaistusta. Niin kutsutun valosaasteen on todistettu haittaavan useimpien luonnon eläinlajien elämää taajamissa.

Saksan Leipzigissa toimivan Helmholzin ympäristöntutkimuskeskuksen tutkijan Anja Russin johdolla Journal of Avian Biology -tiedelehden verkkopainoksessa ennakkoon 5.4.2017 julkaistussa tutkimuksessa seurattiin mustarastaiden pesintää kaupungissa ja lajin alkuperäisillä asuinpaikoilla eli metsissä. Kaupunkipesintä osoittautui menestyksekkäämmäksi niin ajallisesti kuin onnistuneen poikastuotannon suhteen.

Kaupunkimustarastaat aloittivat pesinnän noin viikkoa aikaisemmin kuin samoilla seuduilla metsissä pesivät lajitoverinsa. Pesinnän alku aikaistui sitä enemmän, mitä enemmän kenovalot lisäsivät yöllistä valomäärää. Myös pesinnän onnistuminen eli lentokykyisiksi saatujen poikasten määrä oli suurempi kaupunkien kuin vastaavan seudun metsien mustarastailla.

Mustarastaan kaupungistumisen selitykseksi Russ ja kumppanit arvioivat keinotekoisen valaistuksen tuomaa hyötyä petojen havaitsemisessa. Rastaiden ja muiden potentiaalisten saaliseläinten hyödyksi koituu myös se, että useat pikkulintuja ja muita niiden kokoluokan eläimiä saalistavat pedot karttavat ihmisen läheisyyttä ja monet kärsivät myös keinovaloista. Mustarastaiden kaupungistumisella on jo pitkät perinteet. saksalaisiin kaupunkeihin mustarastaat alkoivat levittäytyä yleisesti jo noin 200 vuotta sitten (Journal of Avian Biology, 5.4.2017; http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jav.01210/full

Aiheesta muualla tiedebasaarissa:

Kaupungistuminen lisää mustarastaiden stressiä: Raskasmetallien kertyminen näkyy sulkien stressihormonin pitoisuuksissa. Tiedebasaari 7.10.2016; https://tiedebasaari.com/2016/10/07

Kaupunkielämä muuttaa lintujen sisäisen kellon rytmiä. Tiedebasaari 16.6.2013; https://tiedebasaari.com/2013/06/16

Talitiaiset menestyvät paremmin metsässä kuin kaupungeissa. Tiedebasaari 9.9.2016; https://tiedebasaari.com/2016/09/09

Mainokset