Avainsanat

, , , , , , ,

Temppelit voivat saada norsun maksutta, yksityisille hinta on noin 60’000 euroa

Sri Lanka huolehtii hyvin pyhistä norsuistaan, mutta hoivaa tarvitsevien yksilöiden orpokoti Pinnawalassa on jo liikakansoitettu. Kuva: Kai Aulio.

Aasiannorsulla (Elephas maximus) on tärkeä osa Kaakkois-Aasian maiden luonnossa ja kulttuurissa. Norsut ovat paitsi luonnonsuojelulakien nojalla rauhoitettuja myös perinteisesti pyhiksi luokiteltuja eläimiä Intiassa ja Sri Lankassa. Perinteisesti norsuja on käytetty myös raskaissa työtehtävissä kuten tukkien kantamisessa sekä rahtien ja ihmisten kuljetuksissa. Sri Lankan saarivaltiossa nuorten norsujen erottaminen vanhemmistaan ja omistusoikeuden salliminen yksityisille on ollut pitkään kiellettyä tai tarkoin rajattua, mutta huhtikuun 2017 lopulla maan hallitus muutti säädöksiä. Vast’edes norsunpoikasten erottaminen emoistaan ja eläinten omistusoikeuden siirto on luvallista. Norsuja saavat jatkossa omistaa sekä yksityishenkilöt että uskonnolliset yhteisöt. Varsinkin buddhalaisuudessa norsuilla on tärkeä osa temppelien arkipäivässä ja juhlamenoissa.

Uskonnolliset yhteisöt ja temppelit voivat saada norsun maksutta, mutta yksityisiltä peritään 10 miljoonan Sri Lankan rupian eli runsaan 60’000 euron maksu. Omistusoikeuden saamiselle on määritelty tarkat rajat ja -rajoitukset.

Päivittäinen kylpy joessa eläinhoitajien johdolla on Pinnawalan norsujen elämän kohokohtia. Kuva: Kai Aulio.

Norsujen adoptoinnin sallimisen taustalla on eläinkannan voimakas kasvu etenkin Pinnawalan norsujensuojelukeskuksessa (Pinnawala Elephant Orphanage). Pinnawala on orpokoti, jonne tuodaan loukkaantuneita sekä laittomasti norsuja omistaneilta takavarikoituja yksilöitä. Keskuksella on akuutin hoidon lisäksi menestyvä norsujen lisääntymisohjelma. Norsumäärien nopea kasvu tuottaa jo vaikeuksia keskukselle, ja siksi eläimiä on siirrettävä myös yksityisille. Tätä nykyä Pinnawalassa on reilun 12 hehtaarin suuruisella erityisalueella kaikkiaan 88 aasiannorsua.

Sri Lankan luonnossa elää tätä nykyä noin 7’500 norsua, ja yksityisten hallinnassa on laillisesti noin 200 kesytettyä eläintä. Luonnonvaraisen norsun kiinni ottaminen on ehdottomasti kiellettyä ja rangaistavaa. Tukkien kuljetuksissa ja muissa raskaissa töissä nuorten norsujen käyttäminen kiellettiin koko Sri Lankassa vuonna 2016 (International Business Times, 27.4.2017; http://www.ibtimes.co.uk/sri-lanka-overturns-ban-adopting-baby-elephants-1618857

Mainokset