Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Maailman viimeinen zairenleveäsarvikuonouros Sudan elää jatkuvan vartioinnin alaisena ‒ mutta yksinäisenä ‒ Laikipia National Park -kansallispuistossa Keniassa. Kuva: Reuters, via The Telegraph.

Internetin monet deittipalvelusivustot ovat saattaneet monia seuraa ja vakituista kumppania etsiviä yksinäisiä yhteen ‒ ja nyt sivuston voimaan luottaa myös maailman viimeinen elossa oleva miespuolinen zairenleveähuulisarvikuono (Ceratotherium simum cottoni) nimeltään Sudan. Salametsästyksen ja elinympäristöjen tuhoutumisen seurauksena lajinsa ainoaksi urokseksi jäänyt Sudan elää tätä nykyä ympärivuorokautisen, aseistetun henkivartijakaartin suojelemana Keniassa, Laikipia National Park  -kansallispuistossa. Lajinsa viimeinen sarvikuono Sudan ei kyllä ole, sillä lajista on elossa myös kaksi naarasta. Lajin tulevaisuudelle elintärkeän lisääntymisen kannalta on valitettavaa, että sekä herra Sudan (43-vuotias, mikä asiantuntijoiden mukaan vastaa ihmisiässä 100 vuotta) että kaksi mahdollista puolisoa ovat liian vanhoja normaaliin jälkeläisten saantiin.

Sarvikuonouroksen profiilin Tinderissä julkaisseet asiantuntijat ja eläinsuojelijat toivovat saavansa lahjoituksilla kokoon 10 miljoonaa dollaria (eli saman verran euroissa), jotta sarvikuonojen keinohedelmöitystä voitaisiin kehittää. Tähän mennessä tällaista lisääntymistä ei ole sarvikuonoilla toteutettu, mutta menetelmiä kehitellään seitsemässä eri maassa.  Aikaa projektiin on varattu kymmenen vuotta, ja ainakin sen ajan Sudan olisi saatava pysymään hengissä. Tinder-profiilissa Sudan (183 cm, 2’268 kg) vakuuttaa olevansa hyvässä kunnossa (BBC News, 25.4.2017; http://www.bbc.com/news/world-africa-39713327

Mainokset