Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Sekä Macronin että Le Penin ohjelmissa satojen miljoonien lisäysehdotukset, kun Hollanden kaudella kulttuuribudjeteista leikattiin yli 400 miljoonaa euroa

Valitsevat ranskalaiset 7.5.2017 Marine Le Penin tai Emmanuel Macronin presidentikseen seuraaviksi viideksi vuodeksi, ainakin kampanjapuheiden perusteella kulttuuri saa enemmän painoarvoa ja määrärahoja. Kuva: The Art Newspaper.

Ranskan presidentinvaalin toiselle kierrokselle yltäneet ehdokkaat, perustamansa keskustalaisen En Marche -puolueen johtaja Emmanuel Macron että oikeistolaisen Front National -puolueen johtaja Marine Le Pen lupaavat lisätä huomattavasti kulttuurisektorin rahoitusta, jos pääsevät vallan kahvaan toukokuun 7. päivän 2017 äänestyksen jälkeen.

Kansalaisten arkeen ehkä eniten vaikuttava kulttuuriehdotus on Macronin suunnitelma jokaiselle ranskalaiselle kouluikäiselle myönnettävästä 500 euron vuosittaisesta ”kulttuuripassista”. Koko kulttuurisektorin budjettimäärärahojen korkeaan tason Macron lupaisi ylläpitää tehostamalla alan toimintoja. Kansainvälistä kulttuurivaihtoa ja yhteistyötä Emmanuel Macron tahtoisi edistää liittämällä kulttuurisektorin Euroopan unionin vakiintuneeseen Erasmus-ohjelmaan, jossa eri tieteenalojen opiskelijat ja nuoret tutkijat voivat päästä kansainväliseen vaihtoon. Kulttuurin Erasmus-ohjelamassa kaikki kulttuurialan toimijat, taiteilijoista museo- ja galleriakuraattoreihin – iästä riippumatta – voisivat päästä kansainvälisiin yhteistyöprojekteihin ja vaihto-ohjelmiin. Luovien alojen kaupallistamiseen Macron panostaisi 200 miljoonan euron rahastolla.

Marine Le Pen ei ole vaalikampanjassaan esittänyt erillisiä valtion budjettivaroista toteutettavia kulttuuritavoitteita, isänmaallisia arvoja korostavan puolueen vakaumusten mukaan hän lisäisi ranskalaisen kulttuuriperinnön vaalimiseen ja suojeluun käytettäviä määrärahoja 25 prosentilla. Lisäksi Le Pen tahtoisi kieltää yhteiskunnan omistamien kiinteistöjen ja monumenttien myymisen ulkomaalaisille sekä yksityisille kansalaisille. Ehdokas Le Pen on myös sanonut suosivansa digitaalisten hyväntekeväisyys- ja avustusfoorumien perustamista ja kehittämistä. Konkreettisena kädenojennuksena luovan kulttuurin tekijöille Le Pen perustaisi residenssejä ja kulttuurikeskuksia kaiken ikäisille ja kaikkein alojen taitajille, etenkin paikallistason nykytaiteen tekijöille.

Kulttuuristaan kuuluisalla ja niin menneillä kuin nykyisillä kulttuurisaavutuksillaan ylpeilevän Ranskan yhteiskunnallinen tuki luovien alojen eri sektoreille on kärsinyt nykyisen presidentin François Hollanden kaudella. Valtion budjetissa kulttuurisektorin määrärahat ovat Hollanden viisivuotiskaudella noin 430 miljoonalla eurolla verrattuna edeltäjänsä Nicolas Sarkozyn kauden budjetteihin. Kulttuurin on ollut Hollanden kaudella epävakaissa käsissä, sillä viiden vuoden aikana Ranskan kulttuuriministerin virkaa on hoitanut kolme eri henkilöä. Nykyhallinnon kuristustoimien jälkeen on helppo ymmärtää, miksi pääehdokkaat esiintyvät kulttuurin suosijoina (The Art Newspaper, 26.4.2017; http://theartnewspaper.com/news/news/what-macron-and-le-pen-have-in-store-for-the-arts-/

Mainokset