Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Testissä menetelmän varmuus yli 99.9-prosenttinen

A-, B- AB- ja O- veriryhmien mukainen tyypitys on tunnetuin ja tärkein veren punasolujen antigeeneihin ja veriplasman vasta-aineisiin perustuva järjestelmä. Kuva: GaijinPot.com.

Tunnetuin veriryhmien tyypittely luokkiin A, B, AB ja O perustuu veren punasolujen pinnalla oleviin antigeeneihin ja veriplasman vasta-aineisiin. Oikean veriryhmän tunteminen ja tunnistaminen on elintärkeää verensiirroissa, sillä väärän tyypin veri saattaa henkilön immuunipuolustuksen sekaisin ja voi johtaa pahimmillaan hengenvaarallisiin komplikaatioihin. Välitöntä verensiirtoa varten esimerkiksi sairaaloiden ensiapuklinikoilla ja vastaavilla hoitopaikoilla on varastossa yleensä vain niin kutsuttua hätäverta eli O-tyypin verta, sillä tämän tyypin punasolujen pinnalla ei ole lainkaan antigeenejä, ja siksi immuuniongelmia ei tarvitse pelätä. Tavanomaisessa verityypin määrittelyssä tarvitaan laboratoriovälineitä, ja tyypitys kestää parhaimmillaankin 1020 minuuttia, joten esimerkiksi vakavissa onnettomuustapauksissa veriryhmän määritykseen ei ole aikaa. Kiinalaisen lääketieteellisen sotilaskorkeakoulun (Southwest Hospital, Third Military Medical University, Chongqing, China) tutkijan Hong Zhangin johtama ryhmä on kehittänyt nopean, paperisiin liuskoihin perustuvan veriryhmän määritysmenetelmän.

Menetelmän testauksessa Zhang ja kumppanit määrittivät 3’550 ihmisen veren näytettä, ja A- B- AB- O- veriryhmien mukainen tyyppi määritettiin oikein useammassa kuin 99.9 prosentissa analyyseistä. Ja mikä parasta, paperiliuskatyypitys kestää vain 30 sekuntia.

Uudessa testissä käytettävillä paperiliuskoilla on väriaineita ja antigeenejä, ja paperille annosteltava veripisara saa liuskan värin muuttumaan punasoluissa olevien antigeenien mukaan. Nopea ja halpa veriryhmien määritysmenetelmä on käyttökelpoinen ja tarpeellinen esimerkiksi luonnonkatastrofien tai sotatilan olosuhteissa sekä syrjäseuduilla, joilla ei ole käytössä laboratoriovälineistöä ja ammattitaitoista analyysihenkilökuntaa (Science Translational Medicine 9(381), 15.3.2017; http://stm.sciencemag.org/content/9/381/eaaf9209

 

Mainokset