Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Mutavyöryn alle kuoli ainakin 300 ihmistä

Suuri osa Andien itärinteillä sijaitsevaa Mocoan kaupunkia peittyi muta- ja vesivyöryn alle. Kuva: EPA, via BBC News.

Kolumbiassa, Etelä-Amerikassa tapahtui 1.4.2017 poikkeuksellisen raju maanvyörymä Andien rinteillä. Veden, liejun, juuriltaan riistäytyneiden puiden ja muun irtaimen alle jäi suuri osa runsaan 30’000 asukkaan Mocoan (tunnetaan myös nimellä San Miguel de Mocoa) kaupungista, ja ainakin 300 ihmistä menehtyi. Mutavyöryä edelsi voimakas rankkasade, jollaiset eivät ole Andeilla mitenkään poikkeuksellisia. Se, että mutavyöry kehittyi dramaattisen voimakkaaksi, arvioitiin ainakin osin ilmastonmuutoksen aiheuttamaksi luonnonilmiöksi. Maanvyöryt kuuluvat alueen luontoon, mutta Mocoaa runnellut liejutulva oli suurelta osin ihmistoiminnan aiheuttamaa tai ainakin voimistamaa.

Veden ja irtaimen maa-aineksen vyöry kehittyi massiivisen suureksi, koska jyrkiltä Andien itärinteiltä, jossa Mocoa sijaitsee, on hakattu metsiä laajoilta alueilta karjatalouden laidunmaiksi, ja suuren osansa metsien hävityksestä ovat tehneet kokapensaan viljelyyn siirtyneet maanviljelijät. Kokapensasta kasvatetaan laittoman kokaiini-huumeen tuottamiseksi.

Maanvyöry ei ilmaantunut Mocoaan yllättäen, sillä tällaisesta tuhosta oli varoiteltu jo vuosia aikaisemmin. Varoitukset eivät kuitenkaan johtaneet mihinkään varotoimiin. Yhdysvaltalaisen Stony Brook University -yliopiston tutkija Liliana Dávalos on tutkinut alueen luontoa ja kartoittanut. Tutkijan mukaan tuhoisen mutavyöryn vaara oli tunnistettu jo useita vuosia sitten, ja ainakin vuonna 2014 tiedotettiin Andien rinteillä Mocoan yläpuolella maamassojen liikuntojen aiheuttamasta jokien ja virtojen patoutumisesta ja vesimassojen hallitsemattomista virtauksista, ja samalla ennustetiin ”käsityskyvyn ylittävän tragedian” mahdollisuudesta. Aprillipäivän 2017 tapahtumat osoittivat, että luonnontutkijoiden selvityksiä ja varoituksia olisi syytä kuunnella ja ryhtyä varotoimiin, ennen kuin nähtävissä olevat tapahtumat realisoituvat (New Scientist, 8.4.2017).

Mainokset