Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Harmaalokki voi altistua haitallisille kemikaaleille hengitysilman kautta. Kuva: Kai Aulio.

Puolalaisen Gdanskin yliopiston tutkijan Lucyna Falkowskan johdolla Marine Pollution Bulletin -tiedelehden huhtikuun 2017 numerossa ilmestyneessä tutkimuksessa selvitettiin elohopean, bisfenoli A:n, polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen (PAH-yhdisteet) sekä alkyylifenolien kertymistä Gdanskinlahdella elävien harmaalokkien (Larus argentatus) keuhkoihin. Kaikissa tutkituissa eteläisen Itämeren harmaalokkien keuhkonäytteissä oli elohopeaa, jota näyttää kulkeutuvan linnun hengityselimistöön eniten pesimäkauden aikana. Ilmassa olevien elohopean, fenolien ja muiden niin kutsuttujen hormonihäiritsijä-kemikaalien esiintyminen eläinten ja ihmisen hengitysilmassa on todettu ja tunnettu jo kauan, mutta näiden kemikaalien kulkeutumista ja kertymistä keuhkoihin hengityksen mukana ei ole aikaisemmin havaittu linnuilla tai millään muullakaan eläinryhmällä.

Muut hormonihäiritsijät – joista monet haittaavat ja heikentävät eläinten lisääntymistuloksia – kertyvät harmaalokkeihin ravinnon mukana. Eri kemikaalien saanti vaihtelee ajallisesti ja paikallisesti lokkien elinkierron eri vaiheiden myötä lintujen viettäessä aikaansa erilaisissa ympäristöissä.

Elohopean kertyminen harmaalokkien keuhkoihin vaihtelee linnun hengitysaktiivisuuden mukaan. Hengitysteiden kautta tapahtuva altistuminen on erityisen tehokasta linnuilla, joiden hengitysaktiivisuus on eläimen kokoon nähden suurempaa kuin useimmilla muilla eläinryhmillä (Marine Pollution Bulletin, 117(1–2), April 2017; http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025326X17300863

 

Mainokset