Avainsanat

, , , , , ,

90 prosentilla verotettavat vuositulot alle 20 000 euroa

Ateenan keskustan Omonia-aukio on aikaisemmin tunnettu vilkkaana ja värikkäänä toimintakeskuksena, mutta pitkään jatkunut lama ja suurtyöttömyys lyövät paikalle alakuloisen leiman. Kuva: Kai Aulio.

Vuosia katastrofaalisen suurissa talousvaikeuksissa ja ulkopuolisen avun varassa elänyt Kreikka sai omilta kansalaisiltaan ja yrityksiltä verotuloja vuonna 2016 yhteensä 74.2 miljardia euroa, noin miljardin vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kriittisessä julkisessa keskustelussa arvostellaan kreikkalaisten vähäistä veromaksua – ja syytökset veronkierosta ja muista laittomuuksista ovat jokapäiväisiä. Vähäisen verokertymän syynä on todellisten tulojen vähäisyys. Uusimman tiedon EU-avustusten turvin sinnittelevän maan verotiedoista julkisti To Vima -sanomalehti 9.4.2017. Maan talousministeriön virallisen tilaston mukaan yhdeksän kreikkalaista kymmenestä ansaitsi vuonna 2016 vähemmän kuin 20 000 euroa. Kaikkiaan 31.8 prosenttia kreikkalaista ei maksanut lainkaan veroja vuodelta 2016.

Kreikan talousministeriön mukaan kreikkalaiset maksoivat tuloveroa vuonna 2016 yhteensä 8,2 miljardia euroa, kun maksut olivat vuotta aikaisemmin 7.8 miljardia euroa. Yli 1.2 miljoonaa kreikkalaista (lähes 15 prosenttia väestöstä) ilmoitti, ettei heillä ollut verovuonna 2016 minkäänlaisia tuloja. Noin kolmasosa (32 prosenttia) ilmoitti verotettaviksi vuositulokseen alle 5 000 euroa. Verovuoden 2016 aikana kansalaisten tulot vähenivät (edellisvuoteen verrattuina) 1.1 prosenttia, mutta verot nousivat 3 prosentilla (Greek Reporter, http://greece.greekreporter.com/2017/04/09/one-in-three-greeks-paid-zero-tax-in-2016/

Mainokset