Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Turistien töherrykset ja yritykset irrottaa muurinpalasia uhkaavat ”Maailman pisintä taidegalleriaa”

East Side Gallery ja Berliinin muurin jäljellä olevat osat kaipaavat suojelua paitsi rakennustyömaiden myös turistien muodostamalta uhalta. Kuva: Kai Aulio.

Berliinin muuri – tai se hyvin vähäinen osa mikä on yli 155 kilometrin pituisesta muurista jäljellä – on miljoonien turistien vierailukohde joka vuosi. Suosion myötä kahta kansaa erottanut muuri on valitettavasti joutunut asemaan, jossa tiilimuuri tarvitsee aidan omaksi turvakseen. Itä- ja Länsi-Berliiniä ja samalla Saksan Demokraattista tasavaltaa (DDR) ja Saksan liittotasavaltaa erottanut muuri oli pystyssä 28 vuoden ajan (1961–1989), kunnes marraskuussa 1989 kylmän sodan päättyessä muuri avattiin ja vähitellen valtaosa muurista on raivattu pois. Suurimpaan yhtenäisenä säilyneeseen osuuteen maalattiin vuonna 1990 yhteensä 119 taiteilijan voimin mitä monipuolisin kokoelma taideteoksia ja julisteiden kaltaisia, kantaa ottavia kuvia, joiden muodostama kokonaisuus tunnetaan East Side Gallery -nimellä. Alkuperäisten teosten taiteilijat puhdistivat ja korjasivat teoksiaan vuonna 2015. Maailman pisimmäksi taidemuseoksi kutsutun, 1.3 kilometrin pituisen muurin osuuden luona vierailee vuosittain noin 3.5 miljoonaa turistia ja muuta kävijää.

Vuosi ennen viimeisintä puhdistamista otettu kuva East Side Galleryyn ja Berliinin muurin jäljellä olevaan osuuteen kohdistuneesta, suojellun monumentin vahingoittamisesta osoittaa, miksi suojatoimet ovat välttämättömiä. Kuva: Kai Aulio. Berliini, 22.6.2014.

East Side Gallery on tätä nykyä Saksan suosituin turistikohde, ja suosio on heikentänyt kohteen arvoa. Valitettavan monet vieraat eivät tunnista muurin maalausten taiteellista arvoa vaan moniin kuviin on maalattu päälle luvattomia lisäyksiä. Osa vieraista on yrittänyt – ja moni myös onnistunut – ottamaan muistoksi palan kylmän sodan historiaa talttaamalla irti muurin kappaleita, joskus jopa osia gallerian maalauksistakin. Useita muurin pilaajia on otettu kiinni ja syyllisille on oikeudessa määrätty rangaistuksia.

Muurin sijaintipakan Friedrichshain-Kreuzbergin paikallishallinto on tunnustanut muurin ongelmat ja suojelutarpeen. Kesällä 2018 molemmille puolille muuria pystytetään metrin korkuinen suoja-aita noin 85 senttimetrin etäisyydellä seinästä estämään vierailijoita koskettamasta ja vahingoittamasta taideteoksia (The Art Newspaper, 11.4.2017; http://theartnewspaper.com/news/conservation/protective-railing-for-berlin-wall/

 

Mainokset