Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Eläinsuojelulain rikkomusten rangaistukset kaksinkertaistettiin

Koiranlihan syönti on viime vuosina vähentynyt, mutta niin Manner-Kiinassa kuin monessa muussakin maassa ihmisen paras ystävä on arvossaan ihmisten ruokapöydissä. Kuva: AmpedAsia.com.

Etenkin Manner-Kiinan vuosittaiset Julinin koiranlihafestivaalit ovat jo vuosia herättäneet kansainvälistä vastustusta, mutta traditioon vedoten niin kiinalaiset kuin monen muunkin Aasian maan kansalaiset käyttävät koirien ja kissojen lihaa ruokapöydissä. Asenteet ovat kuitenkin muuttumassa, ja monessa maassa koiranlihan kaupallista kasvatusta ja myyntiä on rajoitettu. Taiwanin saarivaltio otti ratkaisevasti ankaramman askeleen koirien ja kissojen syömistä vastaan. Maan eläinsuojelulakia tiukennettiin 11.4.2017 merkittävästi. Jatkossa koiran ja kissan lihaa ei saa syödä eikä pitää myynnissä. Kiellon rikkojille on luvassa ankarat rangaistukset.

Eläinsuojelulain aikaisempaa rangaistusasteikkoa tiukennettiin niin vankeusrangaistusten pituudessa kuin sakkojen määrissä. Enimmäisrangaistus tahallisesta eläinten vahingoittamisesta nousi kahteen vuoteen vankeutta, ja vastaavasti korkein eläinsuojelulain rikkomuksesta langetettava sakko on vast’edes kaksi miljoonaa Taiwanin dollaria eli noin 65’000 euroa.

Koiran tai kissan lihan myynnistä voidaan langettaa 250’000 Taiwanin dollarin sakko, ja kiellon rikkojien nimet ja kuvat voidaan julkaista. Hihnaan kytketyn eläimen ulkoiluttamisesta moottoripyörällä tai muulla moottoriajoneuvolla ajaen voi saada 15’000 dollarin eli noin 500 euron sakot.

Koiran tai kissan lihan syönti ei ole eikä ole koskaan olutkaan yleistä Taiwanilla – toisin kuin Manner-Kiinassa. Eläinsuojelulain tiukennusta pidettiin kuitenkin tarpeellisena, kun aineellisen elintason noustessa kotitalouksiin hankittujen lemmikkien määrät ovat nopeasti kasvaneet, ja runsaan pentumäärän takia uhka ”ylijäämäkissoista ja -koirista” on ilmeinen (The Globe and Mail, 12.4.2017; http://www.theglobeandmail.com/feeds/canadian-press/world/taiwan-bans-sale-consumption-of-dog-and-cat-meat/article34678722/

Mainokset