Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Four Paws International -järjestön työntekijä hoitaa Simba-leijonaa evakuointikuntoon ennen siirtoa turvaan Mosulin hylätystä eläintarhasta. Kuva: AFP, via arabnews.com.

Irakin ja Syyrian vuosia jatkuneiden sotien ankarimpia paikkoja on Irakin toiseksi suurin kaupunki, Tigris-joen varrella sijaitseva Mosul, josta on lähtenyt pakolaisiksi vähintäänkin kymmeniä tuhansia ihmisiä, ja valitettavan monet eivät ole päässeet pois isis-terroristien pitäessä kaupunkina vallassaan. Onnekseen hengissä pakolaisiksi pääsivät Mosulin Muntazah al-Nour -eläintarhan viimeiset kaksi hengissä selviytynyttä, vuosia lohduttomissa oloissa selviytynyttä eläintä. Kansainvälisen Four Paws International -eläinsuojelujärjestön johdolla Simba-leijona ja Lula-karhu onnistuttiin hakemaan häkeistään, ja erittäin huonoon kuntoon päässeet eläimet saatiin eläinlääkärin tarkastukseen ja hoitoon, ja lopulta viikkojen viivästysten jälkeen eläimet kuljetettiin turvaan ulkomaille. Yksityisen eläintarhan omistajat ja hoitajat olivat hylänneet eläimet jo yli kuukautta aikaisemmin.

Eläinsuojelijoiden päästessä hylättyyn tarhaan, eläimet olivat olleet viikkoja ilman ruokintaa ja hoitoa, ja leijona ja karhu olivat paitsi nälkiintyneitä myös yltä päältä likaisia. Ensiavun jälkeen eläimiä lähdettiin siirtämään, mutta matkassa oli vielä paikallisviranomaisten byrokratian ja sotatoimialueen vaikeuksien takia yli viikon turhaa, stressaavaa viivytystä. Lopulta Simba-leijona ja Lula-karhu – Lähi-idän sodan pakolaiset –  päästiin lennättämään Jordaniaan (The Guardian, 11.4.2017; https://www.theguardian.com/world/2017/apr/11/mosul-zoos-last-survivors-simba-the-lion-lula-the-bear-safety

Mainokset