Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Evoluutio etenee tänäkin päivänä

”Puihin kiipeilevät kalat” on tunnettu jo pitkään, mutta ilmiön syitä on aikaisemmin vain arvailtu. Saalistuksen välttäminen tuntuu loogiselta selitykseltä. Kuva: Aquarists.blogspot.com.

Evoluutio tunnetaan prosessina, jossa eliöt muuttuvat hyvin hitaasti kulloinkin vallitseviin olosuhteisiin mahdollisimman hyvin sopeutuviksi. Muutosten myötä eri muodoista kehittyy ajan myötä erilaisia lajeja. Elämän synty on nykykäsityksen mukaan tapahtunut merissä, ja maalle korkeimman elämän muodot ovat siirtyneet hyvin hitaasti. Syytä kuivan maan oloihin siirtymiseen ei ole varmuudella tunnistettu, mutta australialaistutkijat antavat uusilla selvityksillään hyvän selityksen: Meressä elävät eliöt ovat paenneet maalle, jotteivat joutuisi vesien saalistajien ravinnoksi. Siirtyminen meristä maalle tapahtui vaiheittaisten muutosten kautta noin 400 miljoonaa vuotta sitten, mutta vastaava prosessi on käynnissä tänäkin päivänä.

Australialaisen University of New South Wales -yliopiston tutkijan Terry J. Ordin johdolla The American Naturalist -tiedelehden verkkopainoksessa 2.3.2017 julkaistussa tutkimuksessa seurattiin Rarotongassa Cookin saarilla, eteläisen Tyynenmeren rannikoilla elävien limakalojen käyttäytymistä. Nämä kalat nousevat vuorovesirannikolla nousuveden aikaan rantakasvillisuuden varsille ja oksille vesirajan yläpuolelle.

Selvittääkseen tämän kaloille poikkeuksellisen käyttäytymisen taustaa ja syitä tutkijat käyttivät kyseisen kalan muotoisia malleja, joilla seurattiin meressä elävien petoeläinten hyökkäyksiä kohdetta vastaan. Osoittautui, että pedot hyökkäsivät kalamalleja vastaan huomattavasti useammin kohteen ollessa vedessä kuin kuivilla. Ordin ja kumppanien johtopäätös on, että havainto petojen välttelystä on johtanut vähittäin kalojen sopeutumiseen yhä pidempään ja lopulta pysyvään maalla oleskeluun turvallisuuden takia (The American Naturalist, 2.3.2017; http://www.journals.uchicago.edu/doi/full/10.1086/691155

Mainokset