Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Yhdysvaltain kansallislinnun valkopäämerikotkan toipuminen puolen vuosisadan takaisesta ahdingosta on parhaita osoituksia aktiivisen luonnon- ja ympäristönsuojelutyön tuloksista. Kuva NatureWorldNews.com.

Suomen rannikoiden merikotkilla (Haliaeetus albicilla) ja Yhdysvaltain kansallislinnulla valkopäämerikotkalla (Haliaeetus leucocephalus) on yhteneväinen lähihistoria poikastuotannon romahdettua 1960- ja 1970-luvuilla ympäristömyrkkyjen kertymisen seurauksena. Osansa kotkien ahdinkoon oli myös vainolla ja metsästyksellä, mutta kemiallinen uhka oli taantuman pääsyy. Lainsäädännön kautta nämä molemmat merikotkat saivat jo vuosikymmeniä siten täysrauhoituksen, ja aktiivisella keinopesien rakentamisella sekä puhtaan ravinnon tarjoamisella sekä meikäläiset merikotkat että amerikkalaiset valkopäämerikotkat ovat ilahduttavasti yleistyneet. Kaliforniassa valkopäämerikotka on palannut vakituisesti pesiväksi lajiksi, suuresti pedoille rakennettujen keinopesien ansiosta. Keinopesiä on rakennettu kahdeksalle alueelle San Francisco Bayn seudulla. Valkopäämerikotkia tavataan nyt vakituisina asukkaina muun muassa maailmankuulun Stanfordin yliopiston alueella, suuressa ostoskeskuksessa ja vesipuistossa.

San Franciscon lahdella valkopäämerikotka on ennen viime vuosien onnistunutta paluuta pesinyt viimeksi vuonna 1915. Suurten petolintujen ahdinko romahdutti kantoja kaikkialla, ja koko Kalifornian osavaltion alueella pesivien valkopäämerikotkien lukumäärä putosi alle 30 pariin 1960-luvun puolivälissä. Vuonna 1966 voimaan saatettu uhanalaisten lajien suojelulaki (Endangered Species Preservation Act) oli ratkaiseva käänne suurten petojen – niin lintujen kuin nisäkkäiden – tulevaisuuden turvaajana. Kun ympäristömyrkkyjen osuus petojen taantumaan vahvistui ja lopulta myös poliittisesti tunnustettiin, vaarallisimpien torjunta-aineiden käyttö kiellettiin vuonna 1972. Välillisesti ihmisen toiminta on auttanut valkopäämerikotkan ravinnon hankinnassa, kun kotkat ovat pystyneet saalistamaan puhdasta ruokaa rannikkovesien kalankasvatuslaitoksilta.

Luonnonolojen puhdistuttua ja lainsäädännön antaman turvan myötä käynnistetiin valkopäämerikotkan aktiivinen, avustettu palauttaminen Kalifornian keskiosiin, myös San Franciscon seudulle tuomalla lajin 6–7 viikon ikäisiä poikasia Kanadasta. Nuoret valkopäämerikotkat vapautettiin turvallisiin oloihin Big Sur -erämaa-alueelle

Suojelu ja pelastustyöt ovat onnistuneet erinomaisesti. Tätä nykyä Kaliforniassa on 371 pesivää tai vakituista reviiriä pitävää valkopäämerikotkaparia (Uutistoimisto AP, 5.4.2017; http://hosted.ap.org/dynamic/stories/U/US_BALD_EAGLE_COMEBACK_CAOL-?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2017-04-05-15-35-33

Mainokset