Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Kymmenien tuhansien puulajien tiedot on saatettu digitaalisesti ajan tasalle ja kaikkien saataville. Kuva: Irwantoshut.blogspot.com.

Tutun vitsailun mukaan metsänhoitajan perustietoihin kuuluu tunnistaa metsien puulajit, ja keskeinen osattava tuntomerkki o  ”Mänty = pitkät neulaset, Kuusi = lyhyet neulaset. Tämä on hyvä alku lajintuntemuksessa, mutta maailman metsien arvioinnissa tarvitaan paljon enemmän. Uusimman ja alallaan tarkimman analyysin mukaan planeetallamme elää tällä hetkellä kaikkiaan 60’065 puulajia. Tieto perustuu vuosikymmenien aikana kattavasti eri puolilla maailmaa kerättyihin ja julkaistuihin kasvillisuuskartoituksiin ja -tutkimuksiin. Yhteenvedon on laatinut Botanical Gardens Conservation International (BGCI) -järjestö kokoamalla yhteen noin 500 alan järjestön hallaussa olevat tiedot. Kattavasta listauksista on suuri apu arvioitaessa luonnon, ja erityisesti puuston tilaa ja harvinaisten lajien suojelutarvetta. Puulajiyhteenveto (GlobalTreeSearch – the first complete global database of tree species and country distribution) on julkaistiin englantilaisen tutkijan E. Beechin johdolla Journal of Sustainable Forestry -tiedelehden verkkopainoksessa 23.3.2017.

Maailman luonnon monimuotoisuuden aarreaittana tunnettavat troppiset sademetsät ovat luonnollisesti puulajiston lukumäärässä ylivertaisia. Listan ykköspaikalla maana, jossa kasvaa eniten erilaisia puita, komeilee Brasilia 8’715 erilaisella puulajillaan. Toisessa ääripäässä ovat napa-alueet joissa on kyllä kasvillisuutta mutta ei yhtään puulajia.

Noin 300 puulajista elossa alle 50 yksilöä

Maailman puuston hyvinvoinnin ja tulevaisuuden kannalta huolestuttavaksi osoittautui monien lajien suppea esiintymisalue. Peräti 58 prosenttia maailman puista tavataan vain yhden valtion alueella. Tällaisten paikallisten esiintymien ja populaatioiden lopullinen tuhoutumisriski – ja lajin kuoleminen sukupuuttoon – esimerkiksi metsänhakkuiden tai ilmastollisen ääri-ilmiöiden ja hitaasti luonnossa etenevän ilmastonmuutoksen seurauksena. Maailman puista on virallisesti luokiteltu äärimmäisen uhanalaisiksi noin 300 lajia. Tämän sukupuuttoon kuolemisen vaarassa olevan ryhmän edustajia on koko maailmassa vain alle 50 yksilöä kutakin.

Tärkeää tietoa puulajiston tilasta uusi yhteenveto tarjoaa tarkentamalla maakohtaisesti puiden maantieteellisiä esiintymisalueita. Tarkat kasvupaikkatiedot auttavat arvioimana puiden tuotantoon ja kasvuolosuhteiden muutoksia, ja tällaisilla tiedoilla puuvarantojen ja puiden monimuotoisuuden sisältävää geeni-informaatiota voidaan hyödyntää ja turvata varantojen säilyminen myös tulevaisuudessa (Journal of Sustainable Forestry, 23.3.2017; www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10549811.2017.1310049

Mainokset