Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Vaarallinen rataosuus Aasian tärkeimpiin lukeutuvalla lintujen suojelualueella

Kiskoille kuollutta nautaa syömässä olleet korppikotkat joutuivat pikajunan yllättämiksi ja ruhjomiksi koko Aasian tärkeimpiin lukeutuvalla muuttolintujen levähdysalueella. Kuva: Twitter, via The Times of India.

Suurikokoiset korppikotkat ovat kokeneet kovia Intiassa ja muualla Aasiassa viime vuosikymmeninä maatilataloudessa karjalle annettujen tulehduskipulääkkeiden takia. Meillä Suomessakin yleisesti käytettävä diklofenaakki tiedetään linnulle vaarallisen myrkylliseksi. Raadonsyöjinä kuolleista ruhoista ravintonsa hankkiviin korppikotkiin karjan lääkeaineet siirtyvät pelottavan tehokkaasti. Vuosia sitten – diklofenaakin käytön ollessa runsaimmillaan – jopa yli 90 prosenttia Intian korppikotkakannasta menehtyi myrkytykseen. Tätä nykyä lääkkeiden käyttöä on vähennetty, ja korppikotkakannat ovat alkaneet voimistua. Ihmisen toimet voivat kuitenkin yhä koitua kohtalokkaiksi. Tällainen tragedia todistettiin Luoteis-Intian Rajahstanin osavaltiossa sijaitsevalla Jorbeerin alueella, jossa 31 korppikotkaa on kuollut yhdessä törmäyksessä junan ruhjomina. Korppikotkat olivat olleet ruokailemassa kiskoille kuolleen lehmän raadolla pikajunan saavuttua paikalle jyrkästi kaartuvan ja näkyvyyttä estävän mutkan takaa.

Tapahtumapaikka Jorbeer on koko Aasian tärkein korppikotkien elin- ja levähdyspaikka, jota ehdotetaan kansainväliseen arvokkaiden lintualueiden (Important Bird Area; IBA) ohjelmaan. Alue on tärkeä etappi Euraasian ja Mongolian korppikotkien muutto- ja vaellusreiteillä. Jorbeerissa on tavattu seitsemän eri korppikotkalajia. Junat ovat vaaraksi paitsi linnuille, etenkin alueen karjalle. Jorbeerin alueella kuolee junan alle keskimäärin 20 nautaa joka vuosi. Luonnonsuojelijat ovat ehdottaneet aitojen rakentamista hankalimpien rataosuuksien varsille (The Times of India, 3.4.2017; http://timesofindia.indiatimes.com/india/31-vultures-feeding-on-dead-cow-mowed-by-train-in-bikaner/articleshow/57980953.cms

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Karjalle annettu tulehduskipulääke tappanut 99 prosenttia Intian korppikotkista. Tiedebasaari 15.10.2012; https://tiedebasaari.com/2012/10/15

Kielletty myrkky Himalajalle pitkän poissaolon jälkeen palanneiden korppikotkien ilmeinen kuolinsyy. Tiedebasaari 27.3.2014; https://tiedebasaari.com/2014/03/27

Mainokset