Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Japanin vuosipyynti Antarktiksen meriltä 333 lahtivasta

Norjan valaanpyyntikiintiö vuoden 2017 lahtivalaiden pyynnille on kolme kertaa suurempi kuin Japanin vuosisaalis. Täyttä kiintiötä ei kuitenkaan ole viime vuosina pyydetty valaanlihan heikentyneiden markkinoiden takia. Kuva: cybergazing.com.

Japanin harjoittama valaanpyynti on jo vuosia herättänyt laajaa vastusta ja paheksuntaa, koska saarivaltio harjoittaa pyyntiä Kansainvälisen valaanpyyntikomission (International Whaling Commision, IWC) vuonna 1986 vahvistamasta kaupallisen valaanpyynnin kiellosta huolimatta. Japani harjoittaa valaanpyyntiä tieteellisen tutkimuksen nojalla, ja 31.3.2017 Antarktiksen vesiltä kotisatamaansa palannut pyyntilaivasto toi maihin 333 lahtivalasta – eli maan aikaisemmin ilmoittaman monivuotisen kiintiön mukaisen määrän. Japanin valaanpyynnin kielteisen julkisuuden varjoon on jäänyt se, että myös Norja harjoittaa kiellettyä pyyntiä – ja jopa paljon suuremmin saalismäärin kuin Japani. Huhtikuun 2017 alussa käynnistyneelle pyyntikaudelle Norjan hallitus on vahvistanut aikaisempaa suuremman kiintiön. Valaanpyyntilaivastolla on lupa tappaa 999 lahtivalasta pohjoisen Atlantin vesiltä. Vuotta aikaisemmin kiintiö oli 880 valasta, mutta norjalaisviranomaisten mukaan kiintiöistä pyydetään todellisuudessa vain 30–60 prosenttia valaanlihan heikon kysynnän takia.

Hetulavalaisiin lukeutuva lahtivalas (Balaenoptera acutorostrata) elää sekä pohjoisella että eteläisellä pallonpuoliskolla. Lajin kokonaiskanta on yli puoli miljoonaa yksilöä, eikä lahtivalasta ole luokiteltu uhanalaiseksi. Norjan viranomaisten mukaan pohjoisella Atlantilla elää tätä nykyä yli 100 000 lahtivalasta (Uutistoimisto AP; http://hosted.ap.org/dynamic/stories/E/EU_NORWAY_WHALING?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2017-04-01-15-39-55

Mainokset