Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

12 miljoonan dollarin arvoiseen lahjoitukseen kuuluu myös kaksi professuuria

Charlie (83 v) ja Lois (89 v) O’Brien kodissaan, ympärillään osa yli miljoonan hyönteisen kokoelmasta. Kuva: Deena Dent, Arizona State University.

Kun niin kutsuttu keräilykärpänen iskee ihmiseen, kokoelmien kartuttamisesta muodostuu usein elinikäinen ja lähes elämäntehtäväksi tuleva harrastus. Näin on käynyt yhdysvaltalaiselle O’Brienin pariskunnalle, joka lahjoitti kuuden vuosikymmenen aikana keräämänsä noin 1.25 miljoonan yksilön hyönteiskokoelman Arizona State University -yliopistolle. Lahjoitukseen kuuluu myös kahden professorinviran rahoittaminen, ja koko lahjapaketin arvo nousee noin 12 miljoonan dollariin.

Lois ja Charlie O’Brien tapasivat 1950-luvulla, ja aviopari on jatkanut nuoruudessa herännyttä hyönteisinnostusta ja –keräilyharrastusta jo noin 70 vuoden ajan. Kokoelmia pariskunta on kerännyt matkustelemalla tutkimusmatkoilla eri puolilla maailmaa, yhteensä yli 70 eri valtion alueilla ja  seitsemässä maanosassa.

Suurta koko- ja värivaihtelua Charlie O’Brienin kärsäkäs-kovakuoriaisten kansainvälisestä kokoelmasta,. Kuva: Deena Dent, Arizona State University.

O’Brienit ovat kansainvälisesti kuuluisia hyönteistutkijoita. Charlie on erikoistunut kärsäkäs-kovakuoriaisiin (Cuculinidae; engl. weevils), joita hänellä on kokoelmissaan yli miljoona yksilöä. O’Brienin havainnot ovat selventäneet muun muassa, miten monet kuoriaiset ovat paitsi viljelykasvien tuholaisia, myös ”tuholaisten tuholaisia” eli viljelijöiden apureita. Puolisonsa Lois puolestaan on erikoistunut – kärsäkkäiden ja muiden hyönteisten ohella kannuskaskaisiin – (Fulgomorpha; engl. planthoppers), joita hänellä on kokoelmissaan noin 250 000 yksilöä. Valtavan kokoelman arvo piilee paitsi lajien ja keräilypaikkojen monimuotoisuudessa, myös hyönteisten  ja muun luonnon yhteyksien tarkentamisessa.

Yli miljoonan hyönteisen kokoelmissa on paljon harvinaisuuksia. Hyönteismaailma on erittäin monimuotoinen. Asiantuntija-arvioiden mukaan maailman noin 10 miljoonasta hyönteislajista on varmuudella tunnistettu ja nimetty vain noin kymmenesosa (Smithsonian Magazine, 24.3.2017; http://www.smithsonianmag.com/smart-news/couple-just-donated-their-colelction-moire-million-insects-180962671/

Mainokset