Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Siipisimpun elinalueen laajeneminen Välimerellä etenee vääjäämättä kohti länttä ja Euroopan puoleista rannikkoa. Kuva: Tim Nicholson, via ScubaTravel.co.uk.

Trooppisilla merillä hälyttävän nopeasti ja tehokkaasti elinpiiriään laajentava, terävistä ja myrkyllisistä piikeistään tunnettava siipisimppu (Pterois miles) levittäytyy Välimerellä länttä kohti. Uusin havainto on tehty Italian eteläosassa Sisilian vesillä, jossa tulokas havaittiin vuonna 2016. Ensimmäinen havainto siipisimpusta Välimerellä tehtiin vuonna 1991.

Ulkonäöltään korea siipisimppu on muodostunut vakavaksi ekologiseksi – ja myös turismia uhkaavaksi – ongelmaksi etenkin Karibianmerellä sekä Floridan rannikoilla. Alun perin siipisimppu on kotoisin trooppiselta Intian valtamereltä ja Tyyneltämereltä.

Välimerellä laji tavattiin ensi kerran Israelin rannikolla, Haifanlahdella heinäkuussa 1991. Tämän esiintymän jälkeen seuraava havainto tehtiin vasta 21 vuotta myöhemmin Afrikan pohjoisrannikolta Tunisiasta. Uusimmasta italialaisesta havainnosta kirjoittaneet tutkijat arvelevat Haifanlahden siipisimpun olleen tahallisesti mereen vapautettu yksilö, joka ei pystynyt luomaan vakituista kantaa. 2010-luvulla lajia on tavattu jo Turkin, Kyproksen, Libyan ja Tunisian vesiltä ennen ensimmäistä havaintoa Italiasta.

Italian Livornossa toimivan Ympäristön suojelun ja tutkimuksen instituutin (ISPRA) tutkijan Ernesto Azzurron johdolla BioInvasions Records -tiedelehdessä 27.3.2017 julkaistun selvityksen mukaan yksittäinen aikuinen, kooltaan noin 12-senttinen siipisimppu havaittiin Vendicarin merensuojelualueen vesiltä, Sisilian etelärannikolta syyskuussa 2016.

Siipisimpun terävän piikin tunkeutuminen tai raapaisu ihon läpi on erittäin kivulias, ja kosketus voi johtaa useita vuorokausia jatkuvaan pahoinvointiin. Ihmiselle siipisimppu ei yleensä ole hengenvaarallinen, jos piikit saadaan nopeasti pois ja iho puhdistetaan välittömästi.

Luonnon kalakannoille ja muulle vesiluonnolle muukalaislaji on tuhoisa. Siipisimppu on erittäin tehokas saalistaja, ja lajin lisääntymiskyky on lähes rajaton. Siipisimppu voi vapauttaa elinpaikkojensa vesiin vuodessa jopa kaksi miljoonaa munaa.

Italian havainnosta kirjoittaneet tutkijat kehottavat rannoilla ja merellä liikkujia pitämään siipisimppua tarkoin silmällä. Eksoottinen näköistä lajia ei voi olla tunnistamatta, joten harrastelijatutkijatkin voivat tehdä korvaamattoman arvokkaita havaintoja tulokkaan elinpiireistä. Tavoitteena on seurata siipisimpun levittäytymistä ja pyrkiä karsimaan tulokas heti ensimmäisten yksilöiden saavuttua, ennen vakiintuneiden yhdyskuntien muodostumista (BioInvasions Records 6(2), 27.3.2017; http://www.reabic.net/journals/bir/2017/2/BIR_2017_Azzurro_etal.pdf

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Aggressiivisesti maailman merillä levittäytyvä siipisimppu on kotiutunut Välimerelle. Tiedebasaari 27.6.2016; https://tiedebasaari.com/2016/06/27

Mainokset