Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Uimataito on tärkeä yleiskunnon mittari ja ylläpitäjä – ja hengissä selviytymisen kannalta jokaiselle välttämätön, pekingiläinen yliopisto edellyttää. Piirros: iclipart.com.

Yliopistojen tarjoama akateeminen opetus tähtää niin teoreettisen kuin käytännön ammatillisen osaamisen korkeimmalle tasolle, mutta Kiinan pääkaupungissa Pekingissä toimiva Tsinghua-yliopisto on lisännyt tutkintovaatimuksiinsa yleiskuntoa ja eloonjäämiskykyä korostaen uimataitovaatimuksen. Syksyllä 2017 aloittavalta vuosikurssilta alkaen erityisesti talous- ja luonnontieteiden sekä teknologian aloilla maailmankuulu yliopisto edellyttää jokaiselta tutkinnon suorittaneelta todistusta siitä, että henkilö pystyy uimaan vähintään 50 metriä – uintityylillä tai -suoritusajalla ei ole merkitystä.

Tshinghua-yliopisto on perustettu 1910-luvun alussa, ja tätä nykyä korkeakoulu on yhdessä Pekingin yliopiston kanssa Kiinan maineikkain ja kansainvälisesti arvostettu opinahjo. Uimataitovaatimus oli Tshinghua-yliopiston vaatimuksissa jo alkuvuosina, mutta myöhemmin vaatimus poistettiin opiskelijamäärien nopean kasvun ja Pekingin vähäisten uimalapuitteiden takia. Jatkossa kaikkien uusien opiskelijoiden on kuitenkin taas pystyttävä osoittamaan uimataito, ennen kuin he voivat saada tutkinnon valmistumisesta todistuksen. Opiskelijoilla ei ole myöskään mahdollisuutta päästä ulkomaille opiskelemaan ilman uimataitotodistusta (BBC News Asia, 28.3.2017; http://www.bbc.com/news/world-asia-39422190

Tätä nykyä Pekingissä on useita uimahalleja ja uimaloita, ja Tshinghua-yliopiston opetussuuntelmassa on huomioitu aloittavien opiskelijoiden mahdollinen uimataidon puute. Aloittavalla vuosikurssilla ei ole pakollista opetusta tiettyinä iltapäivän ja alkuillan tunteina, jotta he pääsevät harrastamaan urheilua – ja tarvittaessa osallistumaan yliopiston järjestämään uimaopetukseen (Global Times, 27.3.2017; http://www.globaltimes.cn/content/1039775.shtml

Mainokset