Avainsanat

, , , , , , , , ,

Seuranta lisää turvallisuutta ja estää valheelliset väitteet huipun saavuttamisesta

Valokuva ei välttämättä kerro vuoren huipulle kiivenneen henkilöllisyyttä. Kuva: YouTube.

Maailman korkeimman vuoren, Himalajan vuoristossa Nepalin ja Kiinan rajoilla sijaitsevan Mount Everestin valloitus on jokaisen vuorikiipeilyä harrastavan unelma. 8848 metrin korkeuteen kohoavan huipun saavuttaminen on mahdollista vain hyvissä olosuhteissa, ja alkuvuoden, toukokuulle saakka kestävän kiipeilysesongin aikana monet yrittävät saavutusta tänäkin vuonna. Vuoden 2017 uutuuksiin kuuluu Nepalin matkailuministeriön valvonnassa toteutettava kokeilu, jossa kiipeilijät varustetaan tarkan satelliittipaikannuksen varmistavalla GPS- (Global Positioning System) paikantimella.

GPS-paikannuksella on kaksi päätarkoitusta. Tärkein on turvallisuus, sillä seuranta mahdollistaa vaikeuksiin joutuneiden kiipeilijöiden mahdollisimman nopean auttamisen. Toinen tarkoitus on varmistaa, että huipulla käyneiden väitteet korkeimman laen saavuttamisesta todella pitävät paikkansa. Huipulle kiivenneiltä edellytetään korkeimmalla kohdalla oletettu valokuva ja ilmoitus kiipeilyn johtajalle. Tiedossa on kuitenkin tapauksia, joissa valokuvia on väärennetty, ja tällaista epärehellisyyttä Nepalin matkailuviranomaiset pitävät Everest-turismin maineelle vahingollisena.

Satelliittiseurannassa olevat kiipeilijät palauttavat ja tarkastuttavat laitteensa huipulta palattuaan, jolloin GPS-seurannan tuloksista voidaan varmistaa paitsi huipulla käynti myös kiipeilijöiden matkareitin tarkat linjaukset.

Paikantimia kokeillaan osalla kevään 2017 kiipeilijöistä, ja mikäli tulokset ovat odotusten mukaisia, seuraavana vuonna 250 dollarin hintainen satelliittipaikannin määrätään pakolliseksi kaikille Mount Everestin kapuajille.

Vuorikiipeily on erittäin tärkeää Nepalin taloudelle, sillä vuoristoturismin osuus maan bruttokansantuotteesta on nelisen prosenttia (DailyMail Online, 21.3.2017; http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4333556/Everest-climbers-GPS-proof-reaching-summit.html

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Maanjäristys madalsi Mount Everestiä. Tiedebasaari 1.5.2015; https://tiedebasaari.com/2015/05/01

Lumileopardeja Mount Everestillä. Tiedebasaari 25.1.2016; https://tiedebasaari.com/2016/01/25

Mainokset