Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Viikon aikana 116 miljoonaa alle 5-vuotiasta saa rokotteen

Lapsi saa poliorokotteen Pohjois-Nigeriassa, joka on ainoa paikka Afrikassa, jossa poliovirusta yhä tavataan. Kuva: Sunday Alamba, AP Photo.

Polio, joka tunnetaan kirjallisuudessa myös vanhalla lapsihalvaus-nimellään, on yksi vaarallisimmista tartuntataudeista, jonka tuhoisimmat vuodet ovat jo takanapäin eri puolilla maailmaa järjestettyjen kattavien rokotuskampanjoiden ansiosta. Pahimmillaan elinikäiseen halvaantumiseen ja vammautumiseen johtava tauti on kuitenkin edelleen hengissä Afganistanissa, Nigeriassa ja Pakistanissa.  Afrikassa Nigeria on ainoa poliovaltio, ja täälläkin taudin aluetta on vain varsin pienialainen kolkka maan pohjoisosassa. Poliovirus on kuitenkin erittäin tartunta- ja leviämiskykyinen, joten laajempienkin epidemioiden mahdollisuus on olemassa. Kansainvälisen terveydenhuollon johtavat organisaatiot, yhdessä valtiollisten päättäjien ja yksityisten säätiöiden kanssa, ovat päättäneet kitkeä polion Afrikasta. Tähän pyritään antamalla kaikille alle 5-vuotiaille suun kautta jaettava poliorokote samanaikaisesti 13 eri valtion alueilla.

Suururakassa maaliskuun 2017 neljännellä viikolla peräti 116 miljoonalle afrikkalaislapselle annetaan poliorokote. Urakkaan on rekrytoitu 190 000 terveydenhuollon ammattilaista ja vapaaehtoista, jotka vierailevat kohdemaiden jokaisessa kodissa antamassa kahta polioviruksen alatyyppiä sisältävän, suun kautta annosteltavan rokotteen. Monimuotoisesta polioviruksesta tunnetaan 13 alatyyppiä, joista vain kolme aiheuttaa vakavia sairastumisia. Afrikan kampanjassa lapsille annettavassa rokotteessa ovat polioviruksen alatyypit 1 ja 3. Alatyyppi 2 on kitketty koko maanosasta jo aikaisemmin.

13 valtiota, joissa poliorokote annetaan kaikille lapsille ovat Benin, Guinea, Kamerun, Keski-Afrikan tasavalta, Kongon demokraattinen tasavalta, Liberia, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Norsunluurannikko, Sierra Leone sekä Tsad.  Kattava rokotusohjelma on mahdollinen vain, koska jokaisen osallistujamaan ylin poliittinen johto sekä alueelliset ja paikalliset vastuutahot tukevat yleishyödyllistä hanketta. Rokotuskampanjan suunnittelu- ja ohjausvastuussa ovat muun muassa Maailman terveysjärjestö (WHO), YK:n Lastenavun järjestö (UNICEF), Yhdysvaltain terveyshallinnon tartuntatautivirasto (USCDC) sekä yksityispuolelta mm. Bill ja Melinda Gatesin säätiö.

Viimeisin polion aiheuttama vakava tartuntatilanne koettiin Pohjois-Nigeriassa elokuussa 2016, jolloin neljä lasta vammautui virustartunnan seurauksena.

Maailmanlaajuinen kampanja onnistunut jo yli 99-prosenttisesti

Etelä-Afrikan kuuluisin poliittinen johtaja Nelson Mandela julisti 20 vuotta sitten koko maanosaa kattavan kampanjan Häädetään polio Afrikasta (Kick Polio out of Africa). Tuolloin poliovirusta tavattiin vielä maanosan kaikissa valtioissa, ja tauti vammautti vuosittain yli 75 000 lasta. Taudin vaarallisuuden ja rokotusten tehokkuuden tunnistaminen ja tunnustaminen ovat johtaneet laajoihin, kattaviin rokotuksiin, joiden ansiosta polio on saatu varsin hyvin kuriin – pientä pohjoisnigerialaista Bornon aluetta lukuun ottamatta. Tämän osavaltion ja ympärillä sijaitsevien muiden valtioiden mukaantulo rokotuksiin tuhoaa pelätyn taudin viimeisenkin afrikkalaisen pesäkkeen.

Maailmanlaajuinen polion vastainen kampanja (The Global Polio Eradication Initiative; GPEI) käynnistettiin Maailman terveysjärjestön kokouksessa vuonna 1998. Kaikkien valtioiden sitoutuminen ohjelmaan on vähentänyt poliotapauksia yli 99-prosenttaisesti, ja taudin kitkeminen maapallolta astuu aimo askeleen eteenpäin Afrikan viimeisen pesäkkeen hävittämisellä (WHO & UNICEF, 23.3.2017; http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2017/africa-tackles-polio/en/

Mainokset