Avainsanat

, , , , , , , , ,

Vihreä on vallitseva värisävy Grimsbyn ilmakuvassa. Kuva: static.panoramio.com.

Britit ovat kuuluisia – ja ylpeitä – hyvin hoidetuista puutarhoistaan. Nurmikoiden ja istutusten hyvä kunto on kunnia-asia niin taajamien yleisten alueiden hoitajille kuin omakotiasukkaille. Puutarhainnostus näkyy myös maisemassa, sekä maatiloilla että kaupunkien pientalojen pihoilla, ja keväiset taimi- ja kukkanäyttelyt ovat erittäin suosittuja. Taajamissa maan arvon nopea nousu on kuitenkin vaikeuttanut viherpeukaloiden mahdollisuuksia saada unelmiaan täytetyiksi, sillä yhä useammissa uusissa kiinteistöissä ei ole puutarhoja. Kiinteistöjen myyntihinnoissa ja -ajoissa puutarhalla on kuitenkin hyvin myönteinen vaikutus. Kiinteistövälittäjien myynti-ilmoituksissa puutarhalla on keskeinen sija, ja ala julkaisee tietoja puutarhaystävällisimmistä paikkakunnista.

Uusimman vertailun kärkeen nousi Keski-Englannin Lincolnshiressä sijaitseva, Pohjanmeren rannikko- ja satamakaupunki Grimbsby. Noin 90 000 asukkaan Grimsbyssä myynnissä olevista kiinteistöistä 93 prosentilla on puutarha. Seuraavina listalla ovat Crawley (91 %) ja Chesterfield (88 %). Suurista kaupungeista asunnonmyyjien listalla puutarhaystävällisimmäksi mainitaan Liverpool, jossa myynnissä olevista kiinteistöistä noin 60 prosentilla on valttinaan oma puutarha.

Kaupunkitonttien keskikoon pieneneminen on vähentänyt puutarhanhoidon mahdollisuuksia ja viheralueiden ylläpitoa. Uusimman selvityksen mukaan kuningaskunnassa parhaillaan myynnissä olevista kiinteistöistä 31.4 prosentilla ei ole puutarhaa (Metro.co.uk, 20.3.2017; http://metro.co.uk/2017/03/20/town-is-declared-the-garden-capital-of-britain-6522425/

Mainokset