Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Britit ovat maailman huipulla monella rintamalla, ja saarivaltakunnan pääkaupunki Lontoo on yksi maailman eturivin keskuksista talouden, kulttuurin ja tieteen vertailuissa. Ympäristöasioissa briteillä on sen sijaan paljon parannettavaa, etenkin jätteiden ja käytöstä poistettujen materiaalien hyötykäytössä. Meille suomalaisille itsestään selvyytenä pidettävä lasipullojen ja juomatölkkien palautusjärjestelmä on vasta kehittymässä ja/tai suunnitteluasteella, eikä kotitalouksien kiinteistökohtaisesta jätteiden keräyksestä ja lajittelusta taideta edes keskustella. Huonosti kierrätyksessä toimivien brittitaajamien joukossa pääkaupunki Lontoo on todellinen pohjanoteeraus.

Britannian Ympäristö-, elintarvike- ja maaseutuasioiden ministeriön (Department for Environment, Food and Rural Affairs, DEFRA) uusimmassa katsauksessa kymmenestä heikoimmin hylkymateriaaleja kierrättävästä kohteesta peräti yhdeksän sijaitsee Lontoossa. Ja heikoista heikoimmatkin on erikseen nimetty. Huonoin kierrättäjä on Itä-Lontoon Newham, jossa kierrätys/hyötykäyttöaste jää 15 prosenttiin. Alle viidesoan kierrätysasteeseen jää monen muun ohella myös pääkaupungin ydinkeskustan tärkeimmät hallinnolliset toiminnot sijoittava Westminster.

Brittien tunnollisimmat kierrättäjät löytyvät Oxfordshirestä, Rochfordista ja East Ridingista, joissa kierrätysaste on yli 65 prosenttia (TimeOut London, 6.3.2017; https://www.timeout.com/london/blog/london-has-the-worst-recycling-rates-in-the-country-030617

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Kierrätys tehostuu Britanniassa, mutta EU-tavoitteet ja vaatimukset ovat vielä kaukana. Tiedebasaari 6.2.2013; https://tiedebasaari.com/2013/02/06

Mainokset