Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Miesten linnakkeena 273 vuotta

Maailman vanhin golfklubi avautuu naisgolfareille 273 vain miehille pyhitetyn vuoden jälkeen. Kuva: GolfParExcellence.com. Piirros: iclipart.com.

Vaalien järjestäminen on ollut moneen otteeseen ajankohtaista ja ajoittain kiistanalaista viime vuosina Skotlannissa, ja maaliskuussa 2017 pääministeri Nicola Sturgeon ilmoitti maansa tahtovan uuden kansanäänestyksen Yhdistyneestä kuningaskunnasta itsenäistymiseksi. Tämä vaali saattaa toteutua lähivuosina, mutta maaliskuun puolivälissä Skotlannissa järjestettiin toinen, tulokseltaan historiallinen äänestys. Maailman vanhin yksityinen golfklubi päätti hyväksyä naisten jäsenyyden peräti 273 vuotta yksinomaan miehisessä kerhossa.

Muirfield Golf Club perustettiin vuonna 1744 – eli kerho on alallaan ensimmäinen maailmassa. Klubia on kutsuttu koko golfin kantaisäksi, sillä kerhon perustajat laativat aikoinaan pelin nykyisinkin noudatettavat säännöt. Naisia ei kerholla ole sallittu kuin vieraina, mutta tulevaisuudessa sukupuolten tasa-arvo voi toteutua myös viheriöillä ja väylillä.

Muirfield Golf Club on järjestänyt 16 kertaa legendaarisen British Open –turnauksen, mutta vuonna 2016 tämän major-turnauksen järjestäjäorganisaatio ilmoitti kerhon jäävän vast’edes huipputurnauksen ulkopuolelle.

Tasa-arvoisen jäsenyyden toteutuminen oli vuonna 2016 jo lähellä. Päätökseen tarvitaan kaksi kolmasosaa (67 %) äänistä, ja edellisessä ratkaisussa naisten jäsenyysmahdollisuutta kannatti 64 prosenttia jäsenistä. Vuoden 2017 vaalissa tasa-arvo sai murskavoiton, sillä 80 prosenttia jäsenistä kannatti naisten jäsenyysmahdollisuutta. Tämän päätöksen myötä myös British Openin järjestäjäorganisaatio The Royal and Ancient ilmoitti Muirfieldin olevan taas kelvollinen major-turnauksen järjestäjäksi.

Ihan heti naisia ei Muirfieldin viheriöillä taideta nähdä pelaamassa, sillä matka – tai aika – jäsenyyshakemuksesta peliluvan hyväksymiseen on arvailujen varassa (New York Times, 16.3.2017; http://nytlive.nytimes.com/womenintheworld/2017/03/16/after-273-years-worlds-oldest-golf-club-will-finally-allow-female-members/

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Golf-ammattilaisen tutkinto skottiyliopistoon. Tiedebasaari 24.1.2015; https://tiedebasaari.com/2015/01/24

Mainokset