Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Maailman suurin radioteleskooppi Guizhoun maakunnassa Kiinassa. Kuva: Xinhua, via China.org.cn.

Avaruustutkimuksen tunnetuimmat ja eniten julkisuutta viime vuosina saaneet havainnot on tehty maapalloa kiertävien satelliittien ja avaruusasemien kautta, mutta myös Maan pinnalla olevilla teleskoopeilla on yhä keskeinen osuus kaukaisten kohteiden havainnoinnissa. Tätä nykyä maailman suurin toiminnassa oleva radioteleskooppi, Kiinan Guizhoun maakunnassa sijaitseva 500-meter Aperture Sperical Telescope (FAST) on vast’ikään avannut ovensa myös yleisölle tutustumiskäyntejä varten.

Teleskoopin halkaisijaltaan puolikilometrinen, pyöreä antenni kattaa 30 jalkapallokentän kokoisen vastaanotinalan. Teleskoopin päätarkoituksena on tehdä  havaintoja aurinkokunnan ulkopuolisista kiertotähdistä, eksoplaneetoista sekä etsiä merkkejä maapallon ulkopuolisesta elämästä.

Syyskuussa 2016 toimintansa aloittaneeseen FAST-teleskooppiin tutustujien on jätettävä tai suljettava kaikki henkilökohtaiset elektroniset laitteet, mukaan lukien matkapuhelimet viiden kilometrin päässä laitoksesta, koska minkä tahansa ulkopuolisen laitteen säteily saattaa haitata avaruussignaalien vastaanottoa (China.org.cn, 13.3.2017; http://www.china.org.cn/china/2017-03/13/content_40450636.htm

Mainokset