Avainsanat

, , , , , , , , ,

Uudet vitoset ovat muovisia – rypistymättömiä ja kestäviä

Englannin Pankin julkaisemat viiden punnan setelit: Yllä uusi muovinen ja alla käytöstä toukokuussa 2017 poistettava vanha paperiseteli.

Setelirahojen elinikä on varsin lyhyt, sillä kulumisen ja repeämisten seurauksena maksuvälineet kerätään pois kierrosta usein jo alle vuodessa – yleensä sitä nopeammin, mitä pienempiarvoisesta paperirahasta on kysymys. Englannin Pankilla (The Bank of England) on vuoden 2017 alkaessa käsissään poikkeuksellisen paljon kierrosta poistettuja rahoja, sillä saarivaltakunnan pienin seteli uudistettiin vuoden alussa. Vanhat, paperiset setelit poistuvat käyttökierrosta 5.5.2017 mennessä – korvautuakseen uusilla, muovipohjaisilla ja rypistymättömillä seteleillä. Elinkaaressa vanhat setelit kuitenkin jatkavat kiertokulkuaan, nyt vain maksuvälinekierron sijasta materiaaliseen kierrätykseen. Käytöstä poistetut setelit kerätään Pankkiin, josta ne lopulta päätyvät kompostointilaitokseen ja muuttuvat maatilataloudelle maanparannusaineeksi. Prosessi on samanlainen kuin käytetään ruokahävikin kompostoinnissa, ja lopputuloksena saatu humus kelpaa pelloille siinä kuin tavanomaisempikin biojätteen lopputulos.

Kaikki käytöstä poistetut puuvilla-paperista valmistetut vanhat setelit on Englannin Pankissa kompostoitu vuodesta 2011 lähtien. Aikaisemmin elinkaarensa päättäneet setelit poltettiin, ja näistä saatu energia hyödynnettiin Pankin energiankulutuksessa.

Vanhat vitosen setelit kerätään myymälöissä ja pankeissa pois kierrosta, eivätkä paperisetelit kelpaa maksuvälineinä enää 5.5.2017 jälkeen. Jos kuluttajille on jäänyt vanhoja seteleitä tämän jälkeen, ne voi vaihtaa uusiin seteleihin pankeissa ja posteissa vielä kelpoisuusajan jälkeenkin.

Uudet muovipolymeeristä valmistetut setelit ovat edeltäjiään kestävämpiä ja varmasti pitkäikäisempiä, mutta joskus niidenkin käyttöikä päättyy. Muovipohjaiset setelit kerätään sitten aikanaan Englannin Pankkiin, ja täältä ne päätyvät asianmukaiseen materiaaliseen kierrätykseen – ensin muovin pelletöintilaitokseen ja lopulta uusiin muovituotteisiin, vaikkapa kukkapurkeiksi (Daily Mail 18.1.2017; http://www.dailymail.co.uk/news/article-4132400/Britain-s-300-million-old-fivers-turned-compost.html

Mainokset