Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Legopalikat ovat kestävyydeltään ja turvallisuudeltaan malliesimerkki hyvästä, kestävän kehityksen periaatteet täyttävästä tuotteesta, mutta fossiilisen öljypohjaisen ABS-muovin tilalle tanskalaisvalmistaja etsii ekologisempia valmistusaineita. Kuva: New England Document Systems.com.

Legopalikat ovat luultavasti maailman tunnetuin lelu- ja askarteluvälinesarja, jota on valmistettu vuodesta 1949 ja jonka rakenne patentoitiin vuonna 1958. Monikäyttöiset Legot ovat kestäviä, keveitä ja helposti puhtaana pidettäviä, joten palikat ovat malliesimerkki sukupolvelta toiselle siirtyvästä hyödykkeestä. Kestävyyden puolesta legot ovatkin mitä ekologisin tuote, mutta näinä ympäristö- ja ilmastotietoisuuden päivinä palikoiden ”rasitteena” on materiaali. Legopalikat valmistetaan ABS-muovista (akryylinitriilibutadieenistyreeni ((C8H8· C4H6·C3H3N)x), joka on kolmen yhdisteen (akryylinitriili, butadieeni ja styreeni) kokonaisuus. ABS-muovin lähtöraaka-aine on raakaöljy, jota tarvitaan kaksi kiloa yhden muovikilon valmistamiseen.

Fossiilisen öljyn tilalle tanskalainen valmistaja etsii ekologisempaa vaihtoehtoa, jotta tuotteet täyttäisivät kestävän kehityksen vaatimukset vielä nykyistäkin paremmin. Legoja voitaisiin valmistaa monenlaisista kasvi- ja jopa jätepohjaisista lähtöaineista. Mahdollisia lähtöaineita voisivat olla esimerkiksi vehnä ja maissi. Ekologisista muoveista valmistettujen palikoiden on täytettävä kaikki nykyisten tuotteiden käyttö-, ulkonäkö-, kestävyys- ja turvallisuusominaisuudet (Architect Magazine, 10.3.2017; http://www.architectmagazine.com/technology/lego-wants-to-go-green_c

Mainokset