Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Tohtorin tutkintoon johtavat tiedon portaat ovat korkeat, ja monivuotinen opiskelu yliopistojen korkeine lukukausimaksuineen on suuri taloudellinen panostus, johon Britannian hallitus lupaa helpotusta tuhannelle jatko-opiskelijalle. Kuva: iclipart.com.

Yliopisto-opintojen taloudellinen kannattavuus on tärkeä kysymys maissa, joissa opiskelijat maksavat korkeita lukukausimaksuja. Esimerkiksi Britanniassa useiden haastattelu- ja tilastotutkimuksien mukaan korkean asteen tutkinnon suorittaneiden palkat voivat olla jopa alhaisempia kuin vähän koulutetuilla ikätovereillaan. Mutta akateemisen tien kulkeminen korkeimmalle mahdolliselle tasolle – tohtorin tutkintoon – houkuttelee silti. Toisin kuin meillä, jossa tohtoreita pidetään monilla aloilla ”ylikoulutettuina”, Britanniassa tohtoreilla on kysyntää työmarkkinoilla, vaikka lähtöpalkat eivät ole aina tohtorien odotusten mukaisia. Tohtorin tutkintoon saakka opiskelu vaatii Britanniassa kymmenien tuhansien puntien lukukausimaksuja ja muita kuluja, joten yhteiskunnan ja yksityisten tahojen apurahat ja osa-aikaiset työpaikat ovat enemmän kuin tervetulleilta. Britannian vuoden 2017 budjetissa panostetaan korkeimpaan opetukseen, ja valtiovarainministeri Phillip Hammondin julkistamassa talousarviossa on varattu määrärahat yhteensä tuhannen uuden tohtorin kouluttamiseen Britannian yliopistoissa.

Tohtorin tutkintoja halutaan lisää etenkin niin kutsutuilla kovilla aloilla kuten luonnontieteissä, tekniikassa ja tietotekniikassa. Näille sektoreille Hammondin kevätbudjetti lupaa lisäksi 270 miljoonan punnan (noin 310 miljoonan euron) määrärahat esimerkiksi robottiteknologian ja ilman kuljettajaa toimivien autojen kehitystyöhön.

Budjettikauden tohtorikoulutettavista 85 prosenttia suunnataan luonnontieteisiin, teknologiaan ja matematiikkaan, ja pääosin näille aloille on lisäksi varattu 210 miljoona puntaa (noin 242 miljoonan euroa) jatko-opiskelijoihin apurahihon.

Suoran korkeimpien tutkintojen opiskeluntuen lisäksi Hammondin budjetissa on varattu vuosittainen 500 000 punnan (noin 575 000 euron) määräraha yliopistotason opintoihin johdattavien kursien ja kokonaisuuksia tukemiseen, jotta 15–19 –vuotiaiden kynnystä yliopistotason opintoihin voidaan madaltaa (Chemistry World 9.3.2017; https://www.chemistryworld.com/news/funding-for-1000-new-phds-announced-in-uk-budget/2500527.article

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Britannian korkeakoulujen lukukausimaksut ajavat nuoria hakeutumaan opiskelemaan ulkomaille. Tiedebasaari 22.5.2014; https://tiedebasaari.com/2014/05/22

Britannian yliopisto-opiskelijat maksavat jättisummia opintoihin, joita ei olisi tarvittu heidän saamiinsa työpaikoihin. Tiedebasaari 2.5.2016; https://tiedebasaari.com/2016/05/02

Mainokset