Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Valaanlihalle ei kysyntää ulkomailla

Islantilaisten viimeisimmän kaupallisen valaanpyyntikauden aikana, vuonna 2015, saaliina oli 155 sillivalasta. Kuva: EPA/Gisli Pall Gudjonsson, via neweurope.eu.

Islanti on ollut yksi harvoista vuonna 1986 voimaan astunutta kansainvälistä valaanpyyntikieltoa uhmanneista ja rikkoneista valtioista, mutta vuoden 2017 aikana Islannin vesillä tai islantilaisten toimesta ei valaanpyyntiä harjoiteta. Pyynnistä pidättäytymisessä ei kuitenkaan ole kysymys vain lakien noudattamisesta tai reagoinnista kansainväliseen painostukseen. Valaanpyynti on keskeytyksissä, koska valaanlihalle ei löydy riittävästi kannattavia markkinoita. Samanlainen tilanne oli myös vuotta aikaisemmin, jolloin pyynnistä myös pidättäydyttiin.

Islannissa kaupallista valaanpyyntiä on harjoittanut vain yksi yritys, Hvalur hf, jonka pääomistaja ja johtaja Kristján Loftsson toteaa valaanlihan hintojen laskeneen kannattamattoman alhaisiksi, eikä sillivalaan (Balaenoptera physalus) kysyntää ole Japanissa, johon tämän lajin lihat on Islannista pääosin myyty.

Viimeisimmän pyyntikauden 2015 aikana Hvalurin saaliiksi tuli 155 sillivalasta. Valaanpyynti on työllistänyt noin 150 henkilöä. Pääosa sillivalaiden lihasta on myyty pääosin Japaniin. Pyynnissä tapettujen lahtivalaiden (Balaenoptera acutorostrata) lihat sen sijaan on kulutettu paikallisesti, etenkin turistien suosimissa ravintoloissa (Iceland Magazine 10.3.2017; http://icelandmag.visir.is/article/no-great-whales-be-hunted-iceland-year

Mainokset