Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Longyangxia Dam Solar Park -aurinkovoimalan 26 neliökilometrin alan kattavien paneelien sähköntuotanto vastaa yhden Olkiluodon ydinvoimalayksikön tehoa. Kuva: NASA Earth Observatory, via Clean Technica.

Erityisesti massiivisesta kivihiilen poltosta johtuvat Kiinan dramaattiset ilmansaasteongelmat ovat jättäneet varjoonsa sen tosiasian, että jättivaltio on ollut jo vuosia uusiutuvan, puhtaan aurinko- ja tuulienergian tuottajana selvä ykkösmaa. Kiinalaisten aurinkopaneelien edullinen hinta ja hintojen nopea aleneminen ovat auttaneet koko maailman aurinkosähköteollisuutta nopeaan kasvuun. Kiinalaisten aurinkopaneelien valmistus- ja asennuskustannukset ovat alentuneet 40 prosentilla vuoden 2010 hintoihin verrattuina.

Kiinan oma aurinkovoimaloiden rakentamistahti on häkellyttävä: Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan Kiinassa valmistuu uutta aurinkovoimalakapasiteettia 1.5 jalkapallokentän verran jokaisena tuntina. Mittasuhteiltaan ylivoimaisesti maailman laajin aurinkovoimalayksikkö on Tiibetin ylänköalueella sijaitseva ja yhä laajeneva Longyangxia Dam Solar Park, jossa on peräti neljä miljoonaa aurinkopaneelia.

Aurinkovoimalapuiston rakentaminen on edennyt ja etenee nopeasti. Voimalan rakentaminen aloitettiin vuonna 2013, ja Yhdysvaltain avaruushallinnon (NASA) Landsat 8 -satelliitin tammikuussa 2017 välittämien kuvien perusteella paneelit kattavat jo 26 neliökilometrin alan. Voimalakokonaisuuden sähköntuotannon nimellisteho on 850 megawattia – eli lähes saman verran kuin yhdessä Olkiluodon ydinvoimalayksiköissä (880 megawattia, MW).

Kiina investoi uusiutuvan energian tuotantoon jättimäisen suuria summia. Vuoden 2015 investoinnit vastasivat noin 97 miljardia euroa. Puhtaan energiantuotannon tehostaminen näkyy myös ilmansaasteiden päästöissä, sillä vuoden 2016 listauksissa maan hiilidioksidipäästöt alenivat edellisvuotisiin verrattuina. Kiinan hallituksen tavoitteen mukaan maan energiankäytön tehokkuus paranee niin, että vuoteen 2020 mennessä tuotettua hyödykeyksikköä kohti ilmakehään vapautuva hiilidioksidikuormitus on 40‒45 prosenttia alempi kuin vertailuvuonna 2005. Kivihiilen poltto on kuitenkin yhä maailman suurinta, ja siksi Kiina on suurin hiilidioksidin kuormittaja. Pariisin 2015 ilmastosopimukseen sitoutunut Kiina on kuitenkin luvannut, että kuormituksen jatkuva kasvu pysäytetään – paljolti uusiutuvien aurinko- ja tuulivoiman ansiosta – vuoteen 2030 mennessä (Clean Technica, 8.3.2017;  https://cleantechnica.com/2017/03/08/4-million-solar-panels-seen-space/

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Kiinaan uutta aurinkovoimakapasiteettia 34.2 gigawattia vuonna 2016. Tiedebasaari 20.1.2017; https://tiedebasaari.com/2017/01/20

Mainokset