Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Ilmailu ensimmäinen maailmanlaajuisen sitoutumisen antanut elinkeino

Kansainvälisen lentoliikenteen määrät ovat huimassa nousussa, mutta onneksi tulevaisuuden lentokoneiden päästöt ovat lentoa kohti huomattavasti pienempiä kuin nykyisellä kalustolla. Kuva: Kai Aulio.

Lentoliikenne on yksi maailmanlaajuista ilmastonmuutosta kiihdyttävistä ihmisen toimista, joihin voidaan vaikuttaa teknisin ja taloudellisin päätöksin. Tätä nykyä liikenneilmailun osuus ihmisen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä on 23 prosenttia, ja osuuden sekä absoluuttisten päästöjen uskotaan kasvavan merkittävästi lentoliikenteen volyymien huiman lisääntymisen seurauksena. Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö (International Civil Aviation Organization; ICAO) tunnustaa elinkeinonhaaran merkityksen ja sitoutuu alan päästövähennyksiin vaatimalla uusille lentokoneille huomattavasti nykyistä parempaa energia- ja polttoainetaloutta sekä lentoa kohtia pienempiä päästöjä.

Jo aiemmin ICAO on vahvistanut tavoitteet kansainvälisen ilmailun päästövähennyksistä, ja uusista ympäristönsuojelua koskevista ilmailualan yleissopimuksen eli niin kutsutun Chicagon sopimuksen (Chicago Convention) asettamista tavoitteista on nyt sitovasti sovittu. Siviili-ilmailu on näin ensimmäinen elinkeinosektori, jolla on kaikkien hyväksymä yhteinen, maailmanlaajuisesti sitova sopimus ilmastonmuutosta aiheuttavien päästöjen vähentämisestä.

Sopimus koskee kokonaan uusia lentokonetyyppejä, joita aletaan rakentaa vuodesta 2020 alkaen, ja jo nykyisin suunnitteluvaiheessa olevien koneiden on täytettävä uudet, pienempää kuormitusta edellyttävät standardit vuodesta 2023 alkaen. Tätä nykyä tuotannossa olevia konetyyppejä voidaan valmistaa vuoteen 2028 saakka, ja tämän jälkeen vanhoihin malleihin on tehtävä teknisiä muutoksia tai niiden valmistus on lopettava (AirCargoNews, 7.3.2017; http://aircargonews.net/news/airlines/single-view/news/icao-agrees-new-aircraft-co2-emissions-standard.html

Aiheesta muulla Tiedebasaarissa:

USA:n ympäristövirasto vaatii lentoliikenteelle päästövähennyksiä. Tiedebasaari 29.7.2016; https://tiedebasaari.com/2016/07/29

Mainokset