Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Siirtogeenejä vain perunoista

Uusien geenimuunneltujen, argentiinalaisen perunan geenejä sisältävien perunoiden viljelyä Michigan State Universityn koetilalla. Kuva: Nico Champouret, Simplot Plant Sciences.

Geenimuunneltujen elintarvikkeiden kasvatusta, tuotantoa, jalostusta ja kauppaa säädellään tarkoin – sekä terveys- ja ympäristöriskien välttämiseksi että kuluttajien epäluulojen lieventämiseksi. Peruna on yksi ensimmäisistä ihmisravinnoksi viljeltävistä hyödykkeistä, joissa geenimuuntelun avulla on luotu uusia lajikkeita. Geenimuunneltujen eliöiden tai niistä valmistettujen tuotteiden kauppaan pääsy vaihtelee maittain, mutta pääsäännön mukaan uusille lajikkeille tai muodoille on saatava kansallisten viranomaisten lupa. Yhdysvalloissa on jo pitkään kehitetty – ja myös käytetty – geenimuunneltuja perunalajikkeita, ja tähän valikoimaan on tulossa uusia, entistä paremmiksi kehitettyjä muotoja. Uudet lajikkeet on kehitetty kestämään perunan vaarallisinta vihollista, perunaruttoa vastaan, ja lisäksi näiden kylmänkestävyys on parempi kuin useimmilla muilla perunoilla.

Yhdysvaltain ympäristövirasto (U.S. Environmental Protection Agency; EPA) sekä Elintarvike- ja lääkevirasto (Food and Drug Administration; FDA) antoivat helmikuun 2017 lopulla luvan Idahossa toimivalle J.R. Simplot Company -yritykselle aloittaa kolmen uudenlaisen, geenimuunnellun perunalajikkeen viljely kaupallisessa mittakaavassa. Keväällä 2017 aloitettavan viljelyn sato tulee – ja on jo saanut myyntiluvan – kauppoihin syksyllä 2017. GMO-lajikkeiden kehittäjän mukaan uusien perunoiden taudinkestävyyden ansiosta perunaruttoa vastaan toteutettavissa ruiskutuksissa torjunta-aineiden määrä voidaan puolittaa nykykäytäntöön verrattuna.

Kolmen uuden GMO- (geenimuunneltu eliö) perunalajikkeen muuntogeenit ovat lähtöisin argentiinalaisesta perunasta. Muiden lajien kuin perunan geenejä ei ole käytetty uutuuslajikkeiden luomisessa.

Perunarutto maailmanlaajuisesti vakavin perunasatoja tuhoava kasvitauti, jonka aiheuttaja on Phytophthora infestans -munasieni. Perunarutto voi tuhota kokonaisia viljelyksiä, etenkin lämpiminä ja tavallista kosteampina kasvukausina. Perunaruttoa voidaan estää viljelemällä mahdollisimman taudinkestäviä lajikkeita sekä torjunta-aineruiskutuksilla. Käytössä on ainakin kymmenkunta erilaista kemiallista torjunta-ainetta. Tautia tavataan vuosittain myös Suomessa. Perunarutto on historiallisesti merkittävä kasvitauti, joka aiheutti Irlannissa 1840-luvun puolivälin jälkeen perunasatojen romahduksesta johtuvan, jopa miljoonan ihmisen kuolemaan johtaneen nälänhädän ja miljoonien irlantilaisten siirtolaisuuden (Phys.Org, 28.2.2017; https://phys.org/news/2017-02-genetically-potatoes.html

Mainokset