Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Ihmiskäsin maailmanennätys on 4. 904 sekuntia

Sub1 Reloaded -robotti on ylivoimaisen nopea Rubikin kuution ratkaisija. Kuva: YouTube.

Unkarilaisen Ernő Rubikin vuonna 1974 keksimä Rubikin kuutio pysyy haastavana ja suosittuna ongelmanratkaisutehtävänä vuodesta toiseen, ja kuution ratkaisukilpailuista pidetään kirjaa maailmanennätystasolle saakka. Uusimmat ennätykset ovat menneet robottien nimiin, ja 6.3.2017 Guinness World Records vahvisti tuoreen ennätystuloksen. Guinnessin Ennätysten kirjaan pääsi saksalaisen Infineon -teknologiayrityksen kehittämän Sub1 Reloaded -robotin aikaisemmin Münchenissä elektroniikka-alan messuilla saavuttama tulos, 0.637 sekuntia. Tällä tuloksella robotti paransi oman prototyyppinsä nimissä ollutta ennätystä (0.887 sekuntia). Ennätyksen hyväksymistä edelsi Guinness-organisaation tarkastus, jossa vahvistettiin muun muassa kuution olleen säädetyn mukaisesti sekoitettuna ennen koetta.

Ihmisvoimin Rubikin kuution on ratkaissut nopeimmin 14-vuotias yhdysvaltalainen Lucas Etter, joka selvitti ongelman 4.904 sekunnissa marraskuussa 2015.

Ennätysrobotissa on kuusi mikroprosessorien ohjaamaa ”käsivartta”, joille keskusprosessori antoi kameroiden välittämien kuvien perusteella ohjeet kuution kääntelyyn ja osien liikutteluun 0.15 millisekunnin (sekunnin tuhannesosan) ”mietintäajan” kuluessa.

Kuution ratkaisu ei ole suinkaan Sub1 Reloaded -robotin päätyö, vaan ainoastaan tekijöidensä ja kehittäjiensä ajanvietettä sekä osoitus mikroelektroniikan mahdollisuuksista. Robotin pääasiallisia käyttökohteita ovat muun muassa ilman kuljettajaa toimien ajoneuvojen kulunvalvontaan, esteiden havaitsemiseen ja ohjaamiseen liittyvän teknologian kehittämisessä (DailyMailOnline, 6.3.2017; http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4287162/Record-breaking-robot-solves-Rubik-s-cube-0-637-SECONDS.html

Mainokset