Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Toimiluvalle ei myönnetä jatkoa

Eksoottisiakin eläimiä pääsee ihailemaan läheltä länsienglantilaisessa safaripuistossa, jossa vierailee vuosittain noin 250 000 kävijää. Kuva: greendayout.co.uk.

Monien, erityisesti köyhissä kehittyvissä maissa toimivien eläintarhojen ala-arvoisia olosuhteita on viime vuosina arvosteltu julkisuudessa, ja useita tarhoja on pakotettu lopettaman toimintansa eläinsuojelullisista syistä. Huomautettavaa ja vakavia puutteita on silti lähempänäkin. Viimeisin skandaali on noussut englantilaisesta eläintarhasta, jossa satoja asukkeja on kuollut lyhyen ajan kuluessa. Kyseessä on Englannin järviseudulla, Cumbriassa toimiva South Lakes Safari Zoo, joka on erittäin suosittu matkailukohde. Toimialueen lupaviranomainen (Barrow Borough Council’s licensing regulatory committee) kieltäytyi 6.3.2017 myöntämästä safaripuiston omistajan anomaa jatkoaikaa eläintarhan toiminnalle (The Telegraph, 6.3.2017).

Eläinsuojelujärjestöt ovat jo pitkään vaatineet safaripuiston sulkemista ja eläinten siirtämistä muualle. Perusteita vaatimuksille on, sillä eläintarhan noin 1 500 eläimen joukosta on kuollut joulukuun 2013 ja syyskuun 2016 välisenä aikana ainakin 486 eläintä. Ulkopuoliset tarkkailijat ovat kertoneet eläinten huonoista elinolosuhteista, mihin poikkeuksellisen suuri kuolleisuuskin viittaa. Vieraiden nähtävillä olevat eläimet vaikuttavat kyllä viihtyvän, usein tilavissa ja maastoon sopeutetuissa aitauksissaan.

Tiikeri tappoi hoitajansa 2013

Tyypillisessä englantilaisessa maalaismaisemassa toimivan safaripuiston toimiluvalle ei myönnetty jatkoaikaa. Kuva: cumbrialive.co.uk.

South Lakes Safari Zoo joutui ikäviin uutisotsikoihin toukokuussa 2013, tiikeriaitauksessa portin lukitus petti ja suurikokoinen kissapeto surmasi aitausta puhdistamassa olleen hoitajansa. Tarhalle määrättiin tuolloin 255 000 punnan sakot ja viranomaiset määräsivät puutteellisiin oloihin korjauksia, mutta toiminta on saanut jatkua.

Eläinpuisto on suosittu matkailukohde, jossa on vieraillut vuosittain noin 250 000 kävijää. Voittoa yksityinen safaripuisto on tuottanut vuosittain noin kolme miljoonaa puntaa. Hyvästä taloudellisesta tuloksesta huolimatta puiston eläinten oloja ei ole sanottavasti parannettu vuoden 2013 traagisen välikohtauksen jälkeen omistajille annetuista vaatimuksista huolimatta. Viranomaistarkastuksen mukaan safaripiston eläinten hoito on puutteellista ja asiantuntematonta, elintilat ovat eläinmäärään nähden ahtaat, ja monien lajien lisääntymisbiologian valvonta ja suunnitelmat ovat kelvottomat tai puuttuvat kokonaan (The Debrief, 1.3.2017, http://thedebrief.co.uk/news/real-life/do-zoos-treat-animals-well-in-the-uk-20170366685

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Maailman huonoin eläintarha suljettiin Gazassa. Tiedebasaari 26.8.2016; https://tiedebasaari.com/2016/08/26

Buenos Airesin eläintarha suljetaan: Tilalle ekologinen puisto, ja valtaosa eläimistä siirretään suojelualueille. Tiedebasaari 26.6.2016; https://tiedebasaari.com/2016/06/26

Costa Rica sulkee eläintarhansa ja vapauttaa eläimet luontoon tai hoitotarhoihin. Tiedebasaari 4.8.2013; https://tiedebasaari.com/2013/08/04

Mainokset